Atletiektraining met Van Basten

Ajax beleefde vanmorgen de eerste training onder leiding van coach Marco van Basten. De aankopen Cvitanich en Sulejmani waren ook van de partij.

Marco van Basten vanmorgen tijdens de eerste training van Ajax met de aankopen Darío Cvitanich (links) en Miralem Sulejmani. Foto Michael Kooren Amsterdam , 140708-2008,1e training Ajax, Marco van Basten poseert voor fotografen met nieuwe topaankopen Suljemani en Cvitich ( controleer de namen svp.) foto's :Michael Kooren. Kooren, Michael

Een supporter van Ajax stond vanochtend met zijn rug naar de eerste training van de ploeg uit Amsterdam. Als hij atletiek wilde zien, dan ging hij toch zeker wel naar het Olympisch Stadion. De meeste van de ongeveer vijfduizend fans trokken zich er echter niets van aan dat Marco van Basten bij zijn eerste stappen als trainer van Ajax de nadruk legde op conditieoefeningen. Met vuurwerk en gezang lieten zij de oud-speler blijken op het landskampioenschap te rekenen.

Van Basten kon vanochtend al beschikken over de nieuwkomers Darío Cvitanich (Banfield) en Miralem Sulejmani (SC Heerenveen). Sulejmani was „erg onder de indruk” van de ambiance. „Dit geeft me vleugels”, sprak de nieuwe nummer tien. „We moeten gaan voor het kampioenschap.”

De internationals Klaas Jan Huntelaar en doelman Maarten Stekelenburg waren nog afwezig. Oud-voetballer Dennis Bergkamp begint pas over twee weken als stagiair bij Ajax. Van Basten, die de afgelopen vier jaar bondscoach was, observeerde vooral.

Bobby Haarms (74) meldde zich vanochtend op De Toekomst met een gouden speld op zijn kostuum, ingelegd met een diamantje. Gekregen voor zijn zestigjarig lidmaatschap, vertelde de voormalig hersteltrainer en assistent-coach van de voetbalclub uit Amsterdam. Haarms diende onder dertien trainers en had Van Basten onder zijn hoede bij een van zijn beruchte revalidatietrainingen.

„Van Basten is een echte Ajacied, dat heeft de club nodig”, zei Haarms. „Ajax stond bij mij ook altijd op nummer één. Ik heb jaren trainers en assistenten opgevangen bij de club. Je moet voor ze staan als ze verliezen en achter ze als ze het moeilijk hebben. Van Basten is een absolute topper. Als hij de juiste mentaliteit in de ploeg kan krijgen, gaat Ajax weer winnen. Ik denk dat we een paar bekers kunnen pakken.”

Het vertrouwen in Van Basten blijkt ook uit de 40.000 verkochte seizoenskaarten. Onzeker is of Huntelaar nog in de Arena zal spelen. De international, die bij het Europees kampioenschap reserve was, staat in de belangstelling van Engelse en Spaanse clubs. Ajax wil hem alleen laten gaan als een club ten minste 25 miljoen euro voor hem neertelt.

Zaterdag speelt Ajax zijn eerste oefenduel, tegen Noordwijk.