Afghaanse spoorloos

De enige vrouw in de olympische ploeg van Afghanistan is spoorloos verdwenen uit het trainingskamp in Italië. Het gaat om de atlete Mehboba Ahdyar, die politiek asiel zou willen aanvragen in Noorwegen.

Ahdyar (19), die in Peking op de 800 en 1.500 meter zou uitkomen, verliet vorige week het trainingscentrum in Formia, waar de vier Afghaanse sporters zich op kosten van het Internationaal Olympisch Comité de Olympische Spelen in Peking voorbereidden. Sindsdien is niets meer van haar vernomen. Er bestaat ook vrees dat de verdwijning van Ahdyar te maken heeft met doodsbedreigingen van moslimextremisten die zich verzetten tegen sportbeoefening door vrouwen. In de tijd van het Talibaanregime was het vrouwen verboden te sporten.

Volgens een woordvoerder van het Afghaanse olympisch comité is Ahdyar niet verdwenen maar verblijft ze voor een blessurebehandeling bij familie in Italië.