Achttienjarige meisje met vlotte en grappige rapstijl

cd hiphop Lil Mama VYP (Voice Of The Young People) (Jive/Zomba) ***

cd hiphop

Lil Mama

VYP (Voice Of The Young People)

(Jive/Zomba) ***

De hiphopliefhebber schrok er een beetje van. Het liedje ging over lipgloss. Over jongens die een meisje nastaarden bij haar kluisje op school omdat ze haar lipgloss op fantastische wijze had aangebracht. Over docenten die wilden weten waar ze die lipgloss in godsnaam gehaald had. En de hiphopliefhebber zat er hevig bij met zijn hoofd te bewegen alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Hij kon zich niet verschuilen achter de beat, een kale productie van handklapjes en een lessenaar die ritmisch werd dichtgeslagen en verder niets. Het was toch echt het achttienjarige meisje met de bubblegumroze lipgloss die het met haar vlotte rapstijl en grappige zangstukjes tot leven bracht.

Zo wist het meisje op haar album wel meer up-tempo producties nieuwe energie te geven met haar stem. Ze experimenteerde volop, met versnelde raps en aanstekelijke zanglijnen. En net toen hij dacht het meisje – het was tenslotte een meisje! – af te kunnen schrijven omdat ze alleen maar beats en raps voor de dansvloer liet horen, sloeg het roer om naar een intensere, vertellende rap- en zangstijl op soulvolle producties. Getto’s, tienerzwangerschappen en een aan crack verslaafde moeder; het leek verdomme Tupac wel. Godzijdank ging het ook nog vaak mis, met mallotige metaforen, vlakke zang en erg saaie feestrapjes. Maar hij moest er niet aan denken wat er zou gebeuren als dit meisje ooit een serieuze albumproducer zou tegenkomen.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele