Aanval op ISAF-basis in Afghanistan

Bij een aanval van Talibaan op een Amerikaanse legerpost in de Oost-Afghaanse provincie Kunar zijn gisteren negen Amerikaanse militairen gedood. Het lukte de groep van ruim honderd strijders om door de buitenste omheining van het kamp te dringen.

Met luchtsteun van helikopters en gevechtsvliegtuigen maakte de NAVO-stabilisatiemacht een einde aan de aanval.

Het was het grootste verlies voor de Amerikanen sinds drie jaar. Vijftien militairen raakten gewond. Volgens een NAVO-woordvoerder ligt het dodental onder de Talibaan „dichtbij de drie cijfers”, het Afghaanse ministerie van Defensie spreekt van tientallen.

De aanval op de pas vorige week geopende basis in de Pech-vallei was goed georganiseerd, aldus de NAVO-woordvoerder: „Ze kozen goed positie. Het was niet slechts een poging om de poort te bestormen. Het was duidelijk dat ze de basis wilden innemen.” De Talibaan begonnen hun aanval voor de dageraad, en hadden de bevolking gewaarschuwd hun huizen te verlaten. Het is onduidelijk of zij uit Pakistan afkomstig waren, zoals Afghaanse functionarissen stellen. Volgens een hoge politiefunctionaris uit de buurprovincie Nangarhar zijn in de regio ook strijders van krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar actief.

Twee jaar geleden waren grote aanvallen nog een gangbare tactiek van de Talibaan, maar zij leden grote verliezen toen de aanwezigheid van ISAF in het zuiden en oosten van het land steeds verder werd uitgebreid, en gingen meer gebruik maken van guerrillatactieken. Vorig jaar werden er bijvoorbeeld ruim 140 zelfmoordaanslagen gepleegd.

Gisteren vielen op de bazaar van Deh Rawood, in Uruzgan, 24 doden bij de grootste zelfmoordaanslag in de provincie sinds de Nederlandse ISAF-troepen er gelegerd zijn. De dader reed met een motorfiets in op een politiekonvooi. Vijf slachtoffers waren agenten, de burgerslachtoffers waren vooral winkeliers en jonge straatverkopers. De ongeveer dertig gewonden zijn verzorgd op de Nederlandse basis in Deh Rawood.

In Helmand hebben ISAF-militairen twee dagen gevochten tegen Talibaanstrijders die zich per boot verplaatsen over de Helmand-rivier. Ongeveer dertig boten en een aantal kleine bruggen zijn vernietigd. In het weekeinde zijn tevens veertig strijders gedood die een hinderlaag hadden gelegd voor ISAF-militairen bij het stadje Sangin.

In Ghazni zijn zaterdag twee vrouwen doodgeschoten die beschuldigd werden van prostitutie op Amerikaanse bases. Volgens een woordvoerder van de gouverneur van Ghazni, ten oosten van Uruzgan, waren de vrouwen onschuldig. (AP, Reuters, AFP)