Aanhouding van Tio Pacho opnieuw klap voor FARC

Bogotá. De Colombiaanse politie heeft met de aanhouding van Guillermo Antonio Usuga Graciano, alias Tio Pacho (oom Pacho), opnieuw een kopstuk van rebellenbeweging FARC uitgeschakeld. De guerrillastrijder wordt verantwoordelijk gehouden voor minstens 88 ontvoeringen. Tio Pacho stond aan het hoofd van Front 34, een sectie van de FARC die actief is in het westen en zuiden van het land. De Colombiaanse autoriteiten beschouwen zijn arrestatie in de plaats Arboletes als een nieuwe, zware slag voor de FARC. Eerder dit jaar stierf de bejaarde leider Manuel Marulanda een vermoedelijk natuurlijke dood. Duizenden andere FARC-strijders deserteerden recent en de vrouwelijke topcommandant Nelly Ávila Moreno gaf zich half mei over. Begin deze maand raakte de rebellenbeweging bij een bevrijdingsactie van het Colombiaanse leger bovendien de belangrijkste gijzelaar, voormalig presidentskandidaat Ingrid Betancourt, kwijt.