32.000 Nederlanders

Foto Ad Nuis
Serie De Nederlanders, aflevering Nagele, hier Yoni en Ilse van de Polderchicks. Foto Ad Nuis Nuis, Ad

Jaarlijks hebben 32.000 Nederlanders spoedeisende hulp nodig door een ongeluk met doe-het-zelven in en rond het huis. Volgens de Stichting Consument en Veiligheid sterven er per jaar zelfs 28 mensen aan een doe-het-zelf ongeval.

De meeste ongelukken met klussen gebeuren doordat mensen zich snijden aan gereedschap, zoals een hobbymes, zaag of cirkelzaag. Ook bewegende voorwerpen vormen een gevaar: hamer, houten plank of tak veroorzaken veel letsel.

Het meisje links op de foto, met een petje van de bekende bouwmarkt (‘dat zeg ik!’), is met andere zaken bezig. Zij, Yoni, staat samen met Ilse middenin een suikerbietenveld in de Noordoostpolder vlakbij het dorpje Nagele. Zij doen vakantiewerk en wieden onkruid tussen de suikerbieten op biologische boerderij Poppe in Nagele. ‘Polderchicks’ noemen de 15-jarige havo-scholieren zichzelf.

Eerder was er een ploeg Polen bezig, maar nu het vakantie is, wordt de polderjeugd ingezet. De in totaal twintig scholieren doen er een week over om het bietenveld onkruidvrij te maken.

In deze rubriek brengt fotograaf Ad Nuis dagelijks de Nederlander in beeld. Zijn foto is weer aanleiding om een cijfer over ‘de Nederlander’ te belichten.

Foto Ad Nuis