Wilt u dit lezen 2

In het interessante artikel over (het ontbreken van) een vrije wil heb ik een verwijzing naar Spinoza gemist (W&O 5 juli). Deze heeft namelijk reeds 350 jaar geleden de overtuiging/stelling dat de vrije wil berust op een illusie helder verwoord. Ik denk dat Spinoza de geciteerde opmerking van John Searle dat als je een keuze hebt gemaakt van een menukaart `je ook iets anders had kunnen doen`, zou hebben gekwalificeerd als een illusie. Searle gaat kennelijk uit van het oude concept van de vrije wil, terwijl het recente hersenonderzoek en de intuïtie van Spinoza `aantonen` dat die keuze op dat moment vastlag en gedetermineerd was door velerlei voorafgaande interne en externe signalen die onze geest /lichaam-eenheid te verwerken kreeg. Je kon dus geen ander keus maken. Je kunt er wel spijt van krijgen, vooral als de gekozen vis te doorbakken is en de sappige tournedos van je partner er zeer verleidelijk uitziet, maar die spijt is een `aandoening` die gebaseerd is op informatie die je bij het maken van je keuze nog niet had.

    • Bert van Klingeren