Volg de Duitsers, negeer gewoon het rookverbod

Waar blijven ze dan, die blije niet-rokers die juichten dat ze eindelijk naar het café konden? In de cafés die wij bezoeken, zien wij dezelfde gezichten. Er is geen gezondheidsfreak bij gekomen.

Wel is er iets veranderd. De stamgasten zaten de eerste zonnige dagen na 1 juli buiten op het terras, in de gore lucht van langsrijdende auto`s. Binnen waren de asbakken verdwenen en de uitbaters haalden opgelucht adem dat het met de drukte best nog meeviel. Het rokend personeel stond in de deuropening, omdat het binnen vereenzaamde.

Toen ging het regenen. De rokers gingen naar binnen. Om af te rekenen. Hadden ze mogen roken, dan waren ze langer gebleven, zoals ze gewend waren en was de omzet hoger geweest. Je kunt dus nu al zien dat kleine cafés het moeilijk krijgen, zoals in Engeland en Ierland al menig pub heeft moeten sluiten sinds het rookverbod daar van kracht werd.

Dat het front van kleine kroegbazen het kort geding tegen de Nederlandse Staat zou verliezen (NRC Handelsblad, 9 juli), kon al weken tevoren worden voorspeld. Ze hadden met het kort geding natuurlijk niet moeten wachten tot 1 juli toen het rookverbod in de horeca wettelijk van kracht werd. Een rechter kan niet om de wet heen. Er is één kans dat het in de cafés weer normaal wordt. Steeds meer Duitsers negeren het rookverbod. Laten we de Duitsers eens als voorbeeld nemen.

    • Kor Kegel Schiedam