Thuiszorg doet deur weer open

Thuiszorginstelling Meavita schort de cliëntenstop bij werkmaatschappijen Thuiszorg Groningen en Sensire gedeeltelijk op. Mensen die acuut thuiszorg nodig hebben worden weer geholpen. Met zorgverzekeraar Menzis wordt volgende week overleg gevoerd over Meavita’s financiële problemen. Die waren deze week reden nieuwe klanten voor thuiszorg af te wijzen.

Een en ander is het resultaat van het kort geding van Menzis tegen Meavita, dat gisteren diende. De rechtbank in Zutphen onthoudt zich tot 15 augustus van een oordeel, nu beide partijen weer met elkaar in gesprek gaan.

Menzis had Meavita voor de rechter gedaagd omdat het vindt dat de thuiszorginstelling met de cliëntenstop wanprestatie levert. Sensire en Thuiszorg Groningen leveren het leeuwendeel van de thuiszorg die het regionale zorgkantoor van Menzis wettelijk verplicht is te regelen.

Meavita stelde gisteren dat ze wel ‘productieafspraken’ met Menzis heeft, maar niet gehouden kan worden aan onbeperkte verliesgevende dienstverlening. Menzis betoogde dat productieafspraken niet gezien mogen worden als een productieplafond.

Beide partijen gaan nu kijken of ze via de zogeheten knelpuntenprocedure extra budget van de overheid kunnen krijgen.