Thomas Dekker

Wat een enorme impuls had de Nederlandse wielersport gekregen als Thomas Dekker (23) morgen, in de eerste Pyreneeënrit over Peyresourde en Aspin naar Bagnères-de-Bigorre, juichend over de streep zou zijn gegaan. En dan in de witte trui als beste jongere op het podium. Ondenkbaar? Zijn ploegleider Erik Breukink deed het op zijn 23ste in de Tour van 1987, in een vergelijkbare etappe naar Pau.

Als junior en belofte was Dekker nog een groter talent dan Breukink. Sterker, hij was het grootste Nederlandse talent van de laatste 25 jaar. Talloze zeges boekte hij op Andy Schleck, Roman Keuziger en Thomas Lövkvist. Leeftijdgenoten die nu schitteren in de Tour. Als belofte versloeg hij samen met Koen de Kort ervaren profs in de Grote Prijs Eddy Merckx. In 2006, als 21-jarige, nam hij het kopmanschap van de Raboploeg op zich en won Tirreno-Adriatico. Een jaar later volgde de Ronde van Romandië: op zaterdag met een schitterende cadans bij de besten bergop, zondag de allerbeste in de slottijdrit. Beloning voor jaren hard werken: eerst achter de brommer van vader Bart in Noord-Holland, later in Toscane met zijn omstreden trainer Luigi Cecchini. Om in de Tour van 2007 voorgoed het respect te winnen van de groten in het peloton, dat hij in dienst van geletruidrager Michael Rasmussen op de Pyreneeëncols een hels tempo oplegde. „Impressionant”, zei Michael Boogerd.

Half juni maakte de Raboploeg bekend dat Thomas Dekker niet geselecteerd is voor de Tour. „Niet in vorm”, luidde de reden. Maar waarom is de jonge kopman niet in vorm? De chemie tussen toptalent en wielerploeg lijkt uitgewerkt. Andere ploegen staan in de rij. Eens zal Thomas Dekker schitteren in de Tour.

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten