Televisie Voorkeur

Britse atleten strijden om mee naar Peking te mogen. BBC 1, 17.45-19.10u. Australia's Tristan Thomas prepares to start the Men's 400m Hurdles final at the Good Luck Beijing China Athletics Open held at Beijing's "Bird's Nest" National Stadium May 24, 2008. REUTERS/David Gray (CHINA) REUTERS

Actualiteiten

Nova. Aandacht voor de 16de internationale Conventie van de Sons of the desert, een bijeenkomst van fans van het komische duo Stan Laurel en Oliver Hardy. Voor het eerst wordt de wereldconventie op het Europese vasteland gehouden: van 9 tot 13 juli in Alphen aan de Rijn. Ook een interview met de achterkleindochter van Stan Laurel. Verder een aflevering van de zomerserie met beelden uit 1968. Ned.2, 22.15-22.40u.

Documentaire

Vranckx. Mexico: de trein naar het beloofde land. Elk jaar willen meer dan een miljoen arme Zuid-Amerikanen een nieuw leven beginnen in de VS. Ze proberen mee te liften op de transporttreinen door Mexico. Ze verschansen zich in lege wagons of drukken zich plat op de daken: gevaarlijk, vermoeiend en koud. De politie is alert, al kunnen de vluchtelingen het geluk hebben een patrouille te treffen die in ruil voor geld een oogje toeknijpt. België 2, 20.10-20.40u.

informatief

Paul Rosenmöller in... China. Tweede van zes reportages, waarin Rosenmöller verschillende kanten van China belicht aan de hand van persoonlijke ontmoetingen met Chinezen. Vandaag is hij de hoofdstad van de Chinese provincie Xinjiang, Urumqi, een stad die in enkele decennia is veranderd van een provinciestad, bewoond door Oeigoeren, tot een moderne metropool waar Hanchinezen het straatbeeld bepalen. Peking stimuleert de migratie van Hanchinezen naar buitengebieden om controle te kunnen houden over het land en de grondstoffen. Ned.2, 21.15-22.00u.

amusement

Last choir standing. De Britse versie van Korenslag. Tweede aflevering. Presentatie: Nick Knowles and Myleene Klass. BBC 1, 20.00-21.00u.

Bert Visscher: Nee, dan Lourdes. Registratie van deze theatershow uit 2005, waarin cabaretier Bert Visscher dorpse types – bestuurders, notabelen en inwoners – en stadse adviseurs op de planken zet rond de vraag: moet ‘ons dorp’ mee omhoog in de vaart der volkeren, ja of nee? Op een inspraakavond kan ieder zijn zegje doen over de bouw van een grootse attractie, waarvoor natuur en rust opgeofferd moeten worden. Ned.1, 20.25-22.25u.

The closer. Pilotaflevering van een nieuwe Amerikaanse tv-serie over de CIA-agente Brenda Johnson (Kyra Sedgwick). Vanwege haar succesvolle ondervragingstechniek wordt ze overgeplaatst van Atlanta naar Los Angeles, waar ze de leiding krijgt over een speciale afdeling, die uiterst gevoelige moordzaken moet oplossen. Door haar zuidelijke mentaliteit heeft ze een nuchtere en originele kijk op moordzaken ontwikkeld. Dit valt niet in goede aarde bij haar team, dat uitsluitend uit mannen bestaat. Net 5, 20.30-21.35u.

kunst en cultuur

North Sea Jazz 2008. Rechtstreeks verslag van het North Sea Jazz Festival in Rotterdam, dat dit jaar in het teken staat van vocale jazz. Vanavond vooral aandacht voor soul, funk en wereldmuziek. Optredens van Paul Simon, Chaka Kahn, George Benson, Jill Scott en Tower of Power. Presentatie: Hadassah de Boer, Andrew Makkinga en Hans Mantel. Ned.3, 23.30-1.10u.

sport

NOS: Tour de France. Rechtstreeks verslag van de achtste etappe Figeac-Toulouse over 172,5 kilometer. Commentaar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Ned.1, 14.10-17.51u. Samenvatting in het Tourjournaal. Ned.3, 20.15-21.05u.

Athletics – The Olympic Trials. Live verslag van de Britse atletiekkampioenschappen in Birmingham. Behalve nu winnen kunnen de atleten zich ook kwalificeren voor de Olympische Spelen in Peking volgende maand. Onder de sterren die zullen aantreden: Dwain Chambers, Tyrone Edgar en Martyn Rooney (hardlopen), Chris Tomlinson (verspringen), Samson Oni (hoogspringen), Phillips Idowu (hink-stap-sprong), Christine Ohuruogu, Nicola Sanders en Hannah England (hardlopen). BBC 1, 17.45-19.10u.

Studio Sportzomer. Praatprogramma van Mart Smeets rond de Tour de France. Vaste onderdelen: samenvatting van de etappe van de dag, reportages in de etappeplaats van verslaggever Kees Jongkind en een bijdrage van Journaallezer Philip Freriks (oud-correspondent in Frankrijk), die iets karakteristieks vertelt over de regio van de etappe van die dag. Gasten vanavond zijn sportarts Jos Benders en Rabo-renner Kai Reus. Ned.1, 22.45-23.40u.