Televisie Voorkeur

Reconstructie van de moord op Robert Kennedy, in 1968. ZDF, 23.35-0.20u.

interview

30 Hoog. Presentator Frénk van der Linden ontvangt een bekende Nederlander die geheel onvoorbereid wordt ondervraagd. Vandaag Tatjana Simic, voormalig playmate, zangeres en actrice. Zij praat over haar communistische jeugd in Kroatië, de jaren dat haar zus zoek was in Bosnië, haar Hollandse carrière, haar nieuwe liefde en haar relatie met God. Ned.2, 19.25-20.00u.

Informatief

Kuttners Kleinanzeigen. Reportageserie waarin verslaggevers op zoek gaan naar de verhalen achter de kleine advertenties in kranten. Presentatie door Sarah Kuttner. ARD, 23.30-0.00u.

Dogtown crisis. Serie over een opvangcentrum voor in de steek gelaten en mishandelde honden in Utah, VS. Vandaag gaat een van de verzorgers naar Nebraska om getraumatiseerde honden uit een puppyfabriek te redden. Meer dan honderd honden worden in erbarmelijke omstandigheden gehouden. National Geographic, 19.00-20.00u.

Thema-avond: Werwolf, das Tier im Menschen. Thema-avond over de mythe rond de weerwolf. Na de horrorfilm American Werewolf van regisseur John Landis, volgt de film Teufelsland, waarin documentairemaakster Gisa Schleelein naar Letland reist waar mensen nog heilig in het bestaan van de weerwolf geloven. Daarna is nog een reportage te zien over een in het wild levende meute wolven in Spanje. Arte, 20.39-0.35u.

Andere Tijden Sport: Racen in de regen. Serie over Nederlandse prestaties tijdens eerdere Olympische Spelen. Aflevering 3 gaat over de gouden medaille van het wielerviertal Bart Zoet, Eef Dolman (allebei inmiddels gestroven), Jan Pieterse en Gerben Karstens, die in 1964 de ploegentijdrit op de 100 kilometer wonnen. Hun verhaal gaat behalve over fietsen ook over drank, drugs en vrouwen. Ned.1, 22.10-22.45u.

ZDF-History: Der mysteriöse Mord an Robert Kennedy. Op 6 juni 1968 wordt Robert Kennedy vermoord door de Palestijnse immigrant Sirhan Sirhan. De voorverkiezingen voor het presidentschap van de VS waren op dat moment nog niet afgesloten, maar Robert zou ongetwijfeld de Democratische presidentskandidaat geworden zijn. Na de moord op zijn oudere broer, vijf jaar eerder, hadden veel mensen hun hoop op hem gevestigd. Hoewel de moordenaar volgens politie en justitie alleen handelde, verspreidden zich al snel geruchten over een politieke samenzwering. In de serie ZDF-History een reconstructie van de moordzaak. ZDF, 23.35-0.20u.

Documentaire

Terra X. Vierdelige serie archeologische documentaires over China. In de eerste aflevering, Das Tor der Drachen – Chinas langer Aufbruch, wordt verteld dat China zich niet altijd zo van de wereld afgesloten heeft gehouden als meestal wordt gedacht. Juist de machtigste heersers hebben steeds voorzichtig het land voor de wereld geopend. ZDF, 19.30-20.15u.

Zembla: De twee gezichten van China. Documentaire rond de vraag: wordt de Chinese burger er wat betreft de mensenrechten beter van dat China de Olympische Spelen in huis heeft gehaald? Ned.2, 21.45-22.30u.

Amusement

Commercial Breakdown with Jimmy Carr. Presentator Jimmy Carr toont de raarste en grappigste reclamefilmpjes uit de hele wereld. Vandaag o.m. een Engelse spot over een baby die niet van marmite houdt, een Zuid-Afrikaanse secretaresse die in de koffie van haar baas spuugt omdat hij de ‘dag van de secretaresse’ is vergeten. BBC 1, 23.20-0.00u.

Sport

NOS Studio Sport/Tour de France. Live verslag van de negende etappe Toulouse – Bagnière-de-Bigorre, een afstand van in totaal 224 kilometer. Commentaar: Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Ned.1, 13:00-17:30u.

Golf. Live verslag van de Scottish Open in Loch Lomond. Belangrijk toernooi voor golfers omdat het hen de kans biedt zich te kwalificeren voor de Royal Birkdale Open Championship. BBC 2, 15.00-18.30u.

Atletiek. Live verslag van de Engelse kampioenschappen in Birmingham. Behalve nu winnen kunnen de atleten zich ook kwalificeren voor de Olympische Spelen in Peking volgende maand. BBC 2, 18.30-21.00u.

NOS Studio Sportzomer. Praatprogramma over de Tour de France. Gast is de schrijver van ‘Het Grote Tourboek’ Peter Ouwerkerk. Ned.1, 22.45-23.40u.