Spelen?

Niet alle voetbalclubs laten hun spelers, die voor de Olympische Spelen zijn geselecteerd, gaan. Zo heeft Barcelona de Braziliaan Ronaldinho verboden mee te doen, mag zijn landgenoot Kaká niet van AC Milan en is door Liverpool tegen Ryan Babel gezegd dat hij beter niet kan gaan. Moet dat zomaar kunnen?

Een woordvoerder van de wereldvoetbalbond FIFA: „Wij vinden de Olympische Spelen een belangrijk toernooi, zowel voor het voetbal als voor de sport in het algemeen. Daarom hebben we de regel dat spelers die jonger zijn dan 23 jaar niet tegengehouden mogen worden. Dus als een jonge speler zelf naar de Spelen wil, kan de club hem dat niet verbieden. Clubs mogen spelers die 23 jaar of ouder zijn, de dispensatiespelers, wel tegenhouden. Toch hebben we een beroep op de clubs gedaan of ze ook die spelers willen laten gaan.”

Foppe de Haan, bondscoach olympisch elftal: „Wij hebben alleen een probleem met Ryan Babel. Hij mag officieel mee omdat hij pas 21 jaar is. Maar zijn club Liverpool oefent nu druk op hem uit. We moeten dus nog even afwachten wat hij besluit. Het is overigens niet de eerste keer dat er druk op hem wordt uitgeoefend. Vorig jaar wilde Henk ten Cate, de toenmalig trainer van Ajax, niet dat Babel naar het Europees Kampioenschap onder de 21 jaar zou gaan. Babel is toen toch meegegaan en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Dat hij dat Europees kampioenschap wel speelde, is mede de reden dat hij nu bij Liverpool speelt. Zelf begrijp ik niet dat clubs druk uitoefenen op de spelers. Als ik clubtrainer zou zijn, zou ik zo’n jonge jongen de Olympische Spelen gewoon gunnen. Dat is toch een geweldige ervaring.”

Louis van Gaal, trainer van AZ, laat alle geselecteerde voetballers uit zijn team naar de Spelen gaan: „Het is natuurlijk een slechte zaak als je maar liefst negen spelers [acht daarvan zijn onder de 23, alleen Kew Jaliens is een dispensatiespeler red.] moet missen in de tweede helft van de voorbereiding. Tegelijkertijd is het voor die jongens fantastisch om iets unieks als de Olympische Spelen mee te maken. Ook zegt het iets over de gemiddelde leeftijd van de AZ selectie. Allemaal jonge, talentvolle en ambitieuze spelers.”

Robbie Wielaert, speler van FC Twente. Gaat niet mee naar de Spelen omdat FC Twente zich geplaatst heeft voor de voorrondes van de Champions League: „Ik ben blij dat ik de keuze om niet te gaan niet zelf hoefde te maken. Doordat wij ons voor de voorrondes van de Champions League plaatsten, was het gelijk duidelijk dat ik niet naar China zou gaan. De KNVB heeft namelijk met de clubs afgesproken dat spelers die Europese voorrondes spelen, niet geselecteerd mogen worden voor het olympisch elftal. Als ik de keuze zelf had moeten maken, had ik dat heel moeilijk gevonden. De Olympische Spelen lijken me toch een onvergetelijke ervaring. Voor een jongen als Babel vind ik het wel heel zuur, Liverpool laat hem bijna geen keus. Dat clubs hun dispensatiespelers niet laten gaan, kan ik wel begrijpen. De club betaalt immers het salaris van een speler. Als een voetballer dan de voorbereiding voor belangrijke wedstrijden mist, is dat natuurlijk vervelend.”

Jean-François de Sart, bondscoach van het Belgische olympisch elftal: „Ook wij hebben daar problemen mee. Mbo Mpenza, één van onze dispensatiespelers, mag waarschijnlijk niet mee van zijn club. Hij gaat komend seizoen voor Larissa in Griekenland spelen. We moeten het nog even afwachten maar het schijnt dat ze hem niet laten gaan. Maar zo zijn de regels, daar kan ik helaas niets aan veranderen. Maar ook Vincent Kompany mag van zijn club, Hamburger SV, niet weg. Hij is pas 22 en ze zouden hem dus gewoon moeten laten gaan. Heel vervelend allemaal. Ik vind het zeer spijtig. De Olympische Spelen zijn een belangrijk en uitzonderlijk evenement voor voetballers. Dus ik ben van mening dat de clubs hun spelers gewoon moeten laten gaan.”

Anton Geesink, oud olympisch judokampioen en één van de vier Nederlandse leden van het Internationaal Olympisch Comité: „Dat weet ik niet, hoor. Ik wil er ook helemaal niets over zeggen want ik weet niets van voetbal af.”

    • Shari Kiljan