Spaanse renner Sanchez soleert naar etappezege

De Spaanse renner Luis Leon Sanchez won gisteren de zevende etappe in de Tour de France. Het was de tweede overwinning voor zijn team na de zege op de eerste dag voor kopman Alejandro Valverde.

De renner van Caisse d’Epargne sprong op vier kilometer van de aankomst in Aurillac weg en kwam alleen over de finish. De groep met alle favorieten voor de eindzege, die zich in de laatste beklimming had losgemaakt van het peloton, arriveerde op zes seconden van Sanchez aan de streep.

De pas 24-jarige renner, de boezemvriend van Valverde, droeg zijn mooiste overwinning tot nu toe op aan zijn oudere broer Leon, die drie jaar geleden bij een ongeval met een quad om het leven kwam. Zijn andere broer, Pedro, is profvoetballer in de Primera Division bij Levante.

„Ik draag deze overwinning op aan mijn broer, mijn ouders en aan mijn team. We zijn als een grote familie en een geweldig team en ik ben ervan overtuigd dat wij de Tour kunnen winnen”, zei Sanchez kort na de finish.

De Luxemburger Kim Kirchen, die vierde werd na Stefan Schumacher en Filippo Pozzato, behield de gele leiderstrui. De Rus Denis Mentsjov, kopman van Rabobank, behoorde tot de eerste groep. Mentsjov schoof door het verlies van de Schot David Millar en de Zweed Thomas Lökvist op naar de vijfde plek in het algemeen klassement, op 1.03 minuten van Kirchen. De Australiër Cadel Evans staat tweede op 6 seconden.

De etappe ging over 159 kilometer van Brioude naar Aurillac. Op de heuvels van het Centraal Massief viel de grote kopgroep herhaaldelijk uit elkaar, maar toch echt grote schade bij een van de topfavorieten leidde dat nog niet. De Italiaan Damiano Cunego verloor wel een dertigtal seconden op de eerste groep. Ook Millar en verloren tijd.

Bram Tankink eindigde in de etappe als 37e en werd daarmee de beste Nederlander. Laurens ten Dam is de hoogst genoteerde Nederlander in het algemeen klassement, de jonge Rabo-coureur staat op de 34e plaats op 5.17 minuten.

Sanchez kroonde zich eerder dit jaar tot nationaal kampioen tijdrijden. Hij won net als vorig jaar ook een rit in Parijs-Nice.

Luis Leon Sanchez, het jonge Spaanse talent uit Murcia, kreeg naast de ritzege ook de prijs voor de strijdlust, want hij was al zestig kilometer voor de streep in de aanval getrokken op de Col d’Entremont. Op die helling van tweede categorie kreeg hij zijn landgenoten Josep Jufre en David de la Fuente mee, samen met de Italiaan Vincenzo Nibali. Het viertal werd op de slotklim, de Pas-de-Peyrol, met nog tien kilometer te gaan ingehaald, maar toch besloot Sanchez andermaal zijn kans te wagen. Solo kon hij uit de greep van zijn achtervolgers blijven.

De zware etappe in het Centraal Massief, over vijf cols en in mistige omstandigheden, maakte vier slachtoffers. De Italiaan Mauro Facci (Quick-Step) en de Fransen Lilian Jégou (Française des Jeux), de voormalige Franse kampioen Christophe Moreau (Agritubel) en John Gadret (AG2R) stapten af. Jégou botste tegen een boom en brak daarbij zijn pols. Hij werd onmiddellijk afgevoerd naar het ziekenhuis.