Record Frans Hals op veiling van oude meesters

LONDeN, 12 juli. Een teruggevonden schilderij van Frans Hals heeft deze week 8,8 miljoen euro opgebracht. Dit was het dubbele van wat veilinghuis Sotheby`s maximaal verwachtte en ook een verdubbeling van het veilingrecord voor Hals.Nadat de veilingen van jongere kunst de afgelopen weken uitstekende resultaten hadden geboekt, blijkt ook de markt voor goede oude meesters zeer levendig. Sotheby`s behaalde woensdag met het aanbod van 69 werken een omzet van 64 miljoen euro.De Frans Hals, Portret van Willem van Heythuysen, is in de jaren dertig van de zeventiende eeuw geschilderd en werd 300 jaar lang als echt beschouwd. Sinds begin deze eeuw werd echter aangenomen dat het om een kopie ging. Het verdween rond 1963 en werd later terugvonden en na nieuw onderzoek toch weer als echt beschouwd. De koper is onbekend. Sotheby`s verkocht op de veiling verder onder meer een meisjesportret van Jan Gossaert (542.000 euro), een winterlandschap van Aert van der Neer (3,4 miljoen) en een dorpsscène door Jan Bruegel de Oudere(4,4 miljoen). Christie`s veilde een dag eerder ook enkele oude meesters. Drie verloren gewaande schetsen van Goya leverden samen 5 miljoen euro op. Een werk van de Franse schilder Jean-Antoine Watteau, dat eveneens lang kwijt was geweest, bracht 15,4 miljoen euro op.