Positieve dopingtest bij Beltran

De Spaanse wielrenner Manuel Beltran heeft na de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk positief getest op doping. Dat heeft de organisatie van de Tour de France gisteren na de zevende etappe laten weten.

Bij een bloedcontrole werden bij de 37-jarige renner van de Italiaanse ploeg Liquigas sporen van het verboden middel epo aangetroffen. Er volgt nog wel een contra-expertise. Bertran is de eerste renner in deze Tour die is betrapt op doping.

Kort voor de start van de Tour de France, op 3 en 4 juli, werden alle renners gecontroleerd door het Franse Antidoping Agentschap AFLD. Die testte de 180 renners op onder meer hun hormoonhuishouding en bloedwaarden.

De Spanjaard stond gisteren 26e in het algemeen klassement, op 3.20 minuten van leider Kim Kirchen. Hij is na de etappe onmiddellijk uit de Tour de France gezet. De ploegleiding heeft Beltran geschorst, daardoor mag Liquigas in koers blijven. Mocht de contra-expertise hetzelfde resultaat geven dan wordt de renner ontslagen.

Na de bekendmaking werd Beltran door de politie opgehaald in zijn hotel en voor verhoor meegenomen naar het bureau in Aurillac. Daarna werd het hotel waar de Italiaanse ploeg Liquigas verblijft doorzocht door de politie. Tot de ploeg behoren onder meer de renners Filippo Pozzato en Roman Kreuziger.

De Franse krant Le Monde meldde gisteren dat bij bloedcontroles voorafgaande aan de Tourstart bij tien renners ‘onregelmatigheden’ zijn ontdekt. Die renners zouden donderdag zijn ingelicht. Om welke renners gaat, kon de krant niet zeggen. Volgens het AFLD zijn inderdaad een aantal renners ingelicht over de controle, maar was dat puur om „medische redenen”. Het bureau schrijft in een verklaring: „Op geen enkele wijze willen we hiermee de suggestie wekken dat we renners een waarschuwing geven.”

Beltran reed in zijn loopbaan onder meer voor Mapei, Banesto, US Postal en Discovery Channel. Hij fietste bij die laatste twee ploegen in dienst van Lance Armstrong, die zeven keer de Tour de France won. De klimmer Bertran won weinig wedstrijden. In 1999 won hij de Ronde van Catalonië, in 2007 was hij de beste in een rit van de Ronde van het Baskenland.