Haast? Koffie in een schotel

Veel Nederlanders drinken koffie. Een kopje koffie op een schoteltje bij familie, een kopje koffie op een terras, een beleefd kopje tijdens een formele ontmoeting of juist een gehaast bekertje koffie op het werk of op het station.

Een tweedeling, zo lijkt het. Waarbij het kopje plus schoteltje staat voor ‘rustig of tijdens een gesprek koffiedrinken’ en het bekertje voor ‘even een koffie’. Weinig tijd is in Nederland: koffie uit een bekertje, koffie die meestal veel minder lekker smaakt.

Ik verbleef ongeveer twee jaar in India, in verschillende steden. Alles went, maar een van de gewoonten die mij verrasten, was de manier waarop ik de middle and upper class in de wijk Colaba in Mumbai koffie zag drinken. Een koffiebarretje annex ontbijt- en lunchgelegenheid in deze zakenwijk. Tafeltjes plus een stabar met uitzicht op straat. Verse koffie wordt hier standaard geserveerd in een kopje, staande op een heel diep schoteltje, een schaaltje haast.

Wie tijd heeft, drinkt de hete koffie uit het kopje, degene die (onverwacht) weinig tijd heeft, giet de hete koffie in het diepe schoteltje. De koffie koelt daardoor sneller af en is snel op te drinken. Zo heeft iedereen, haast of geen haast, dezelfde goede kwaliteit koffie. En, een kopje koffiedrinken uit een schoteltje wordt niet als minder goedgemanierd gezien. Het tegendeel: wie uit een schoteltje drinkt, heeft belangrijke dingen te doen.

Andere voordelen? Als een formeel gesprek niet goed uitpakt, kan men snel opstappen zonder de versgezette hete koffie te hoeven laten staan. Daarnaast zijn we af van de bekertjesafval van mensen met ‘haast’. Daarom: weg met de bekertjes. Kopjes op schoteltjes om uit te drinken.

Heleen van der Linden

Rotterdam

    • Heleen van der Linden Rotterdam