Fortis-topman Votron stapt op door crisis

Topman Jean-Paul Votron van bankverzekeraar Fortis heeft gisteravond zijn functie neergelegd. Hij wordt tijdelijk opgevolgd door zijn vaste plaatsvervanger Herman Verwilst.

Dat heeft het Belgisch-Nederlandse bedrijf gisteravond bekendgemaakt.

Votron trad onder druk van de bedrijfstop af, nadat Fortis twee weken geleden plotseling grote balansproblemen bleek te hebben. Het bedrijf had tot dan toe ontkend dat er problemen waren. Een extra aandelenemissie van 1,5 miljard euro en het tegen de afspraken in schrappen van het interim-dividend wekten de woede van een groot aantal aandeelhouders.

Votron haalde vorig jaar met succes een groot deel van ABN Amro binnen door samen met de Spaanse bank Santander en Royal Bank of Scotland ABN Amro over te nemen. Van de overnamesom van 71 miljard euro kwam 24 miljard euro voor rekening van Fortis. Mede door die schuldenlast is het bedrijf nu in de problemen gekomen.

Het bedrijf gaat op zoek naar een definitieve vervanger voor Votron, die ook van buiten Fortis kan komen. Over de positie van Maurice graaf Lippens, de feitelijke baas van Fortis, is niets bekendgemaakt.

Voorzitter Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters vindt dat Lippens ook moet opstappen. Volgens de VEB-directeur roept het persbericht meer vragen op dan het beantwoordt. „Fortis is dus nog steeds onvoldoende transparant”, zo geeft hij aan.

Votron krijgt als vertrekbonus een jaarsalaris mee van 1,3 miljoen euro. Als hij ook zijn opties en aandelen mag houden, komt daar nog eens 1 miljoen euro bij.

Het is nog onduidelijk welke consequenties het vertrek van Votron zal hebben voor de integratie van de ABN Amro-onderdelen in Fortis.

De koers van het aandeel Fortis stond gisteren bij het sluiten van de beurzen op 9,45 euro. Een jaar geleden was een aandeel Fortis ruim 30 euro waard.

Fortis: pagina 17