Film Voorkeur

Sweet Smell of Success (Alexander Mackendrick, 1957, VS). Venijnig melodrama waarin megalomane New Yorkse columnist Burt Lancaster in samenwerking met doortrapte persagent Tony Curtis het huwelijk van zijn zus ontwricht. Prachtige karakterrollen tegen het decor van rokerige jazzclubs. BBC 2, 13.20-14.55u.

Pluk van de Petteflet (Ben Sombogaart & Pieter van Rijn, 2004, Nederland). Verfilming van tekst én tekeningen van geliefd Nederlands kinderboek: Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt. Pluk en de andere menselijke personages worden gespeeld door mensen die uit de voeten kunnen met karikaturen. Dollie en Zaza zouden het goed doen als knuffeldier. De Petteflet is ouderwetser dan in het boek. Ketnet, 13.30-14.55u.

The Mosquito Coast (Peter Weir, 1986, VS). Aantrekkelijke, door Paul Schrader geschreven verfilming van de roman van Paul Theroux. Harrison Ford als excentrieke uitvinder die met volgzame vrouw Helen Mirren en kinderen de consumptiemaatschappij inruilt voor de jungle van Honduras om er een idyllisch bestaan op te bouwen. Tegenslag maakt van de doortastende idealist een tirannieke leugenaar. RTL 4, 14.20-16.30u.

Stuart Little 2 (Rob Minkoff, 2002, VS). In vindingrijke vervolgfilm vindt iedereen het nog steeds heel gewoon dat Stuart een door een mensenfamilie geadopteerde muis is. Hij valt voor een vrouwelijk vogeltje en moet haar zien te redden uit de klauwen van een gemene valk. Met Geena Davis en Hugh Laurie als de adoptie-ouders. RTL 4, 20.00-21.20u.

Forrest Gump (Robert Zemeckis, 1994, VS). Aan Woody Allens Zelig verwante maar vederlichte succesfilm met Tom Hanks als de vleesgeworden naïeve onschuld die zich tot held ontpopt bij allerlei historische gebeurtenissen in Amerika’s recente verleden. SBS 6, 20.00-22.45u.

De vlaschaard (Jan Gruyaert, 1983, België/Nederland). Picturaal indrukwekkende Stijn Streuvelsverfilming, die fraaie beelden van vlasakkers paart aan een wat houterige verteltrant en moeilijk navoelbare ‘bloed en bodem’-symboliek. Vic Moeremans kreeg Gouden Kalf voor zijn rol van hereboer die zoveel van zijn aarde houdt, dat hij er een kluit van in de mond steekt. Ook met Dora van der Groen. België 1, 20.40-22.10u.

Blue Steel (Kathryn Bigelow, 1989, VS). Gewelddadige genrefilm brengt New Yorkse politieagente Jamie Lee Curtis in verlegenheid over haar identiteit in een mannenwereld en over het plezier dat ze beleeft aan de macht van een revolver. Een verrassend freudiaanse en feministische film noir. RTL 8, 22.00-24.00u.

Red Eye (Wes Craven, 2005, VS). Horrorspecialist Craven (Scream, A Nightmare on Elm Street) speelt verlekkerd in op de collectieve vliegangst van het Amerikaanse publiek post-9/11. Nadat de ‘red eye’ (nachtvlucht) met vertraging is opgestegen, ontdekt hotelmanager Lisa Reisert (Rachel McAdams) dat ze bij het klaarlichte kunstlicht van haar leeslampje is gegijzeld op stoel 18G. Twee stoelen, een boordtoilet en een slecht verlicht gangpad, meer heeft Craven vervolgens bijna niet nodig voor 85 minuten claustrofobische spanning. BBC 1, 23.00-0.15u.

La dolce vita (Federico Fellini, 1960, Italië). Christus vertrekt per helikopter en gossipjournalist Marcello Mastroianni raakt zichzelf kwijt in het schijnplezier van de decadente Romeinse jetset van de late jaren vijftig. Mogelijk beroemdste film van Fellini. Ook met Anita Ekberg, Anouk Aimée, Lex Barker en de Trevi-fontein. Ned.3, 0.50-3.10u.

Trois couleurs: rouge (Krzysztof Kieslowski, 1993, Frankrijk/Polen/Zwitserland). Slot van Kieslowski’s naar de Franse vlag vernoemde drieluik gaat net zo min over Broederschap als de eerdere delen over Vrijheid of Gelijkheid handelden. De film heeft veel weg van een traktaat over toeval, wekt op virtuoze wijze de indruk het leven in volle vaart te betrappen, maar valt door de mand als een verzameling betrekkelijk banale bedenksels, vermomd als grote mysteriën. Canvas, 23.55-1.35u.