Film van de dag

Een groep Oost-Europese vrouwen komt clandestien Israël binnen om er als prostituee te gaan werken. (Promised Land.) Promised Land Year: 2005 Director: Amos Gitaï PHOTOS12

Promised Land. De Israëlische filmmaker Amos Gitai is nooit te beroerd om zijn land politiek en historisch de maat te nemen. Zo ook niet in het gewelddadig-realistische Promised Land, waarin hij het lot van een groep Oost-Europese vrouwen beschrijft die via de Sinaï- woestijn Israël worden binnengesmokkeld om als prostituee de kost te verdienen. Dat is op zich al een heikel gegeven, maar Gitai gaat nog een stapje verder door ook de hele kwestie van de Israëlische grenspolitiek in de film aan de orde te stellen.Fassbinder-actrice Hanna Schygulla speelt een sleutelrol in de film, die zich net als Gitai’s beste werk het lot van vrouwen in door mannelijke wetten gedomineerde samenlevingen aantrekt. De film ging destijds op Filmfestival Venetië in première, maar haalde de Nederlandse bioscopen niet. (Amos Gitai, 2004, Israël).Canvas, 23.30-01.00u.

    • Dana Linssen