FARC werd ‘verraden’

De FARC heeft gisteren voor het eerst gereageerd op de bevrijding, vorige week woensdag, van vijftien van haar belangrijkste politieke gijzelaars. De Colombiaanse guerrillabeweging stelt in een communiqué aan het linkse Bolivariaanse Persagentschap dat „de ontsnapping van vijftien gevangenen op 2 juli het directe gevolg was van het verwerpelijke gedrag van César en Enrique, die hun revolutionaire idealen en het vertrouwen dat wij in hen stelden hebben verraden.”

‘César’ en ‘Enrique’ zijn de aliassen van twee van de FARCs topcipiers, die – volgens de officiële lezing – door het Colombiaanse leger misleid werden om de vijftien gijzelaars over te dragen aan een fictieve buitenlandse humanitaire missie. Daarbij werden ze zelf in een overgeschilderde legerhelikopter overmeesterd en gevangen.

De Zwitsers radiozender RSR meldde daags na de bevrijdingsactie echter dat de gijzelaars, onder wie de Frans-Colombiaanse Ingrid Betancourt en drie Amerikanen, voor 20 miljoen dollar vrijgekocht werden door de VS. César zou via zijn vrouw overgehaald zijn om over te lopen. Inmiddels heeft Washington om de uitlevering van de twee gevraagd. (Reuters, AFP)