Dringen om in de zaaldeur te roken

Op North Sea Jazz dromden gisteravond grote groepen mensen samen. Om Herbie Hancock en Angie Stone te zien. Of om te roken, op de binnenplaats.

De verwachte verkeersproblemen bleven uit. En dat gold ook voor de problemen met zwarthandelaren. Van tevoren had de politie aangekondigd handelaren die hun kaarten voor de deuren van het Rotterdamse Ahoy probeerden te slijten, hard aan te pakken. Dat, meende de organisatie van het 33ste North Sea Jazz festival, had geholpen.

Die zwarthandelaren hadden wellicht toch geen goede zaken gedaan, want de 33ste editie van het jazzfestival raakte op de eerste avond op een haar na niet uitverkocht; van de ruim 23.000 kaarten werden er 22.000 verkocht. Vanavond is het muziekevenement wel uitverkocht; voor morgenavond zijn er nog kaarten.

Die duizenden bezoekers baanden zich een weg langs oude bekenden uit de jazz als Al Jarreau en Herbie Hancock en nieuwkomers als Giovanca en D.B. Clifford. Die laatste trad ook op in het NRC Mediacafé, waar hij vertelde over de totstandkoming van zijn debuutalbum Recycable. Alles deed hij zelf. Zo schreef hij niet alleen de teksten, ook bespeelde hij alle instrumenten en bedacht hij de videoclip voor de single – waarin hij dan natuurlijk alléén optreedt. „Misschien ben ik wel megalomaan”, lachte de 27-jarige Canadees gisteravond.

Voor North Sea Jazz, waar hij optrad in de plaats van de Britse zangeres Adele die eerder afzegde, nam hij een band mee. Dat is wel wennen, verklaarde Clifford. „Ik heb wel eens de aanvechting om te gaan drummen op het podium.” Zijn begeleiders noemt hij weliswaar “geweldig”, maar zijn volgende album maakt hij wel alleen.

Deze editie van het North Sea Jazz was de derde in Rotterdam, daarvoor vond het festival plaats in Den Haag. Veel was er niet veranderd ten opzichte van vorig jaar – bij de Hudson-zaal liepen grote groepen mensen zich nog steeds vast. Een ding was wel anders: niet langer mocht er worden gerookt. Mensen dromden daarom samen op de binnenplaatsen van Ahoy. Of in de deuropeningen, om zo toch een oog te kunnen houden, op Angie Stone bijvoorbeeld. En dat veroorzaakte weer een nieuwe opstopping.

Interviews en optredens vanuit het NRC Mediacafé zijn live te volgen op www.nrc.nl/northseajazz