Draagster boerka wordt geen Française

Een Marokkaanse vrouw mag geen Française worden omdat haar „radicale” opvatting van de islam, zoals het dragen van een alles verhullende boerka, in strijd zou zijn met Franse waarden als de gelijkheid van man en vrouw. Dat blijkt uit een gisteren bekend geworden uitspraak van de Conseil d’Etat.

Het rechtscollege, dat in Frankrijk het laatste woord heeft in conflicten tussen burgers en de staat, deed vorige maand uitspraak in het beroep dat de Marokkaanse aantekende tegen haar in 2005 afgewezen naturalisatieverzoek. De Franse nationaliteit werd haar toen geweigerd, omdat ze „onvoldoende geassimileerd” was. Dat oordeel was gebaseerd op berichten van de sociale diensten dat ze er voor gekozen had in „totale onderdanigheid” aan haar man en mannelijke familieleden te leven. Dit betekent onder meer dat de vrouw altijd een zwarte boerka draagt, een geheel gesloten gewaad, dat alleen een smal kijkluikje heeft. Ook zou ze amper buiten komen en „bijna leven zoals een kluizenaar, afgesloten van de Franse samenleving”.

De vrouw is volgens Le Monde 32 jaar oud en getrouwd met een Fransman, met wie ze drie in Frankrijk geboren kinderen heeft. Ze spreekt de Franse taal goed. De krant noemde het gisteren het eerste bekende geval van iemand die het Franse staatsburgerschap wordt geweigerd op grond van de wijze waarop iemand zijn of haar religie belijdt. Tot nu toe werd alleen moslims die banden hadden met extremisten of die zich radicaal uitlieten de Franse nationaliteit geweigerd. (Reuters)