Donorgeld EU en VS voor Kosovo

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben gisteren honderden miljoenen euro’s aan financiële hulp toegezegd aan Kosovo. Tijdens een internationale donorconferentie in Brussel stelde de Europese Commissie tot 2011 een half miljard euro beschikbaar voor Kosovo, dat zich in februari onafhankelijk verklaarde van Servië. Eerder deze week zegden de Verenigde Staten al 255 miljoen euro toe.

De VS en de meerderheid van de EU-landen hebben Kosovo als onafhankelijke staat erkend. Verscheidene EU-staten stelden bovenop het geld van de Commissie eigen fondsen beschikbaar. Duitsland geeft nog eens 100 miljoen euro aan de Kosovaren. Eurocommissaris voor Uitbreiding Olli Rehn verklaarde voor de conferentie dat hij hoopte op een totaalbedrag van één miljard euro.

De Kosovaarse regering zelf heeft verklaard tot 2011 ongeveer 1,4 miljard euro nodig te hebben voor broodnodige investeringen, met name in energie en in infrastructuur. Het land kent een zeer gebrekkige elektriciteitsvoorziening en geldt als het armste deel van het voormalige Joegoslavië. De werkloosheid bedraagt er 40 procent. Een aanzienlijk deel van het internationale donorgeld zal overigens opgaan aan het afbetalen van de internationale schuld van Kosovo – een erfenis van het voormalige Joegoslavië.

Rehn zei dat veel landen „ongerust” zijn over de mogelijkheden van Kosovo om grote sommen donorgeld te besteden, verwijzend naar de corruptie in het land. Maar de Kosovaarse premier Hashim Thaci garandeerde op de Brusselse conferentie dat het geld niet „door verkeerde handen zou gaan”. 

Thaci zei ook dat Kosovo lid wil worden van de Wereldbank en het IMF om nog meer kapitaal aan te trekken. Kosovaars lidmaatschap van internationale organisaties stuit echter op verzet van Servië en Rusland, die Kosovo’s onafhankelijkheid weigeren te erkennen.