Dief ‘First Folio’ Shakespeare loopt na tien jaar tegen lamp

Het is niet elke dag dat iemand met een exemplaar van een der duurste gedrukte boeken ter wereld onder zijn arm je bibliotheek binnenkomt. Er moeten dus behoorlijk wat wenkbrauwen de lucht in zijn gegaan bij de Folger Shakespeare Library in Washington D.C. toen op 16 juni een man aan de balie verscheen met een First Folio, de eerste uitgave van het verzameld werk van William Shakespeare uit 1623. De man, die beweerde het boek in Cuba op de kop getikt te hebben, wilde weten of het een echt exemplaar betrof. Voor andere exemplaren van de First Folio zijn op veilingen prijzen van ruim vijf miljoen euro betaald.

Het personeel van de bibliotheek, die met 79 stuks de grootste verzameling First Folio’s ter wereld beheert, haalde de bezoeker over het boek achter te laten, zodat het verder onderzocht kon worden. De experts vermoedden dat het om het exemplaar ging dat in december 1998 was gestolen uit een vitrine in de bibliotheek van de universiteit van Durham in Groot-Brittannië.

Hoewel er een aantal pagina’s ontbrak waarop een bibliotheek eigendomsstempels zou achterlaten, slaagden de medewerkers van de Folger Library er vrij eenvoudig in hun vermoedens te bevestigen. Met hulp van de FBI werd de aanbieder van het boek opgespoord in een plaatsje in Groot-Brittannië, in de buurt van Durham. De 51-jarige man is gisteren gearresteerd en wordt verhoord door de plaatselijke politie.

De teruggevonden First Folio was onderdeel van een fiks aantal schatten dat tien jaar geleden uit de bibliotheek in Durham ontvreemd werd. Samen met Shakespeares verzameld werk verdwenen onder andere een vijftiende-eeuws manuscript met daarin een gedicht van Geoffrey Chaucer – de auteur van The Canterbury Tales – en twee zeldzame drukken van gedichten van de tiende-eeuwse dichter Aelfric.

Op de website van de universiteit zegt rector Chris Higgins dat hij hoopt dat ook deze werken nu boven water zullen komen. „Onze veiligheidsmaatregelen zijn grondig bekeken en aan de strengste eisen aangepast sinds de diefstal tien jaar geleden. We zij er van overtuigd dat de First Folio veilig zal zijn wanneer hij in Durham is teruggekeerd.”

    • Bart Funnekotter