De iPhone 3G ontleed in vijftien stukken

iphone_3G_ontleed.jpgAl helemaal iPhone-moe? Doe dan wat de nerds van ifixit.com deden: haal dat  protserige speeltje uit elkaar en maak er een fotoserie van. Op de laatste foto zijn vijftien losse onderdelen en een handvol schroeven over.

De iPhone 3G is niet gebouwd om zelf te openen; je kunt zelfs de batterij niet vervangen. Maar met twee rechterhanden en de juiste precisieschroevendraaiers kom je een heel eind. Het gaat ifixit erom alle onderdelen te benoemen, want Apple  wil niets verklappen over de hardwareleveranciers waarmee men samenwerkt. De chips die niet gedefinieerd konden worden, gaan door naar de tweede ronde: een zuurbad en een identificatiepoging met röntgenapparatuur. Een soort CSI iPhone, dus.

Ifixit kwam er onder meer achter dat de nieuwe iPhone weer op een ARM-processor draait, dat Samsung de DRAM-chip leverde en Toshiba het flashgeheugen, de GPS-ontvanger is van Infineon. Goed nieuws: de batterij is niet langer vastgesoldeerd. Dus als je over stalen zenuwen beschikt en de accu van de iPhone wilt verwisselen, kun je die volgens iFixit makkelijk zelf doen. Don’t try this at home, hadden ze erbij moeten zeggen.

    • Marc Hijink