China bezorgd over actie Strafhof tegen president Soedan

New York, 12 juli. De Chinese VN-ambassadeur heeft gisteren grote bezorgdheid geuit over het plan van Internationaal Strafhof-aanklager Luis Moreno-Ocampo maandag een arrestatiebevel tegen de Soedanese president Omar al-Bashir te vragen. Een Amerikaanse woordvoerder bevestigde eerder op de dag dat Ocampo van plan is de rechters van het Strafhof om een arrestatiebevel te vragen. Ocampo zou bewijzen hebben dat Bashir zich in Darfur schuldig heeft gemaakt aan genocide. De Chinese ambassadeur, Wang Guanjia, zei te vrezen dat zo`n actie het fragiele vredesproces ondergraaft dat volgens hem in Darfur gaande is. Internationale organisaties in Soedan verscherpten gisteren hun beveiliging uit angst voor gewelddadige protesten als Ocampo maandag Bashir aanklaagt.