Augurk in waterverf

Zestiende-eeuwse tuinliefhebbers konden hun inspiratie halen uit deze aquarel. Het waterverfschilderij vormt met ruim 1.400 botanische schetsen en aquarellen en een reeks dierenplaten de Libri Picturati, een bundel die waarschijnlijk geproduceerd is onder toezien van de befaamde Leidse botanicus Carolus Clusius. De botanische platen, die het grootste deel van de bundel beslaan, zijn nu voor het eerst samen uitgegeven.“De aquarellen zijn in opdracht van een Vlaamse edelman, Karel van Sint Omaars, gemaakt. Maar we weten niet met welk doel”, vertelt Gerda van Uffelen. Van Uffelen is collectiebeheerder van de Hortus Botanicus in Leiden. Zij werkte met een Europese groep collega’s sinds 2001 aan de uitgave. “Wij denken zelf dat de bundel bedoeld was voor planten- en tuinliefhebbers. De bijschriften melden bijvoorbeeld ‘deze plant doet het alleen goed tegen een zonnige zuidmuur’.” Drawn after Nature, door Jan de Koning e.a. KNNV Uitgeverij, Zeist. 368 blz. in kleur, € 69,95. Augurk in waterverf

Zestiende-eeuwse tuinliefhebbers konden hun inspiratie halen uit deze aquarel. Het waterverfschilderij vormt met ruim 1.400 botanische schetsen en aquarellen en een reeks dierenplaten de Libri Picturati, een bundel die waarschijnlijk geproduceerd is onder toezien van de befaamde Leidse botanicus Carolus Clusius. De botanische platen, die het grootste deel van de bundel beslaan, zijn nu voor het eerst samen uitgegeven.“De aquarellen zijn in opdracht van een Vlaamse edelman, Karel van Sint Omaars, gemaakt. Maar we weten niet met welk doel”, vertelt Gerda van Uffelen. Van Uffelen is collectiebeheerder van de Hortus Botanicus in Leiden. Zij werkte met een Europese groep collega’s sinds 2001 aan de uitgave. “Wij denken zelf dat de bundel bedoeld was voor planten- en tuinliefhebbers. De bijschriften melden bijvoorbeeld ‘deze plant doet het alleen goed tegen een zonnige zuidmuur’.”

Drawn after Nature, door Jan de Koning e.a. KNNV Uitgeverij, Zeist. 368 blz. in kleur, € 69,95.