AEX eindigt ver onder de 400 punten

De Amsterdamse beurs heeft een roerige week gisteren afgesloten met een fors verlies. De AEX verloor 10 punten en eindigde op een slotstand van 391,98 – ver onder de psychologisch belangrijke grens van 400 punten.

Het is voor de eerste keer sinds eind 2005 dat de AEX onder de 400 punten eindigt. Eerder deze week, op dinsdag, dook de beursgraadmeter al even onder die grens, maar herstelde zich toch nipt voor het einde van de dag. Op die dag verloor het aandeel van de Nederlandse autonavigatiefabrikant TomTom bijna 14 procent.

Vrijdag leek de beursdag aanvankelijk positief te beginnen, maar door verliezen bij bankverzekeraar SNS Reaal (bijna 13 procent in de min) en Philips (verloor 6 procent) kwam de Amsterdamse beursgraadmeter 2,5 procent lager uit. Bij SNS Reaal reageerden beleggers op een negatief rapport van een zakenbank, waardoor ook Aegon en ING respectievelijk 3,9 en 4,3 procent van hun waarde verloren. Philips was minder in trek door een kritisch analistenrapport dat vooruitliep op de presentatie van de halfjaarscijfers volgende week.

De MidKap zakte vrijdag 3 procent tot 524,07 punten. De negatieve stemming op Amsterdamse beurs was ook terug te zien in de rest van Europa: de beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren 2,4 tot 3,1 procent.

Ook hier waren de banken het slachtoffer van negatief sentiment door de kredietcrisis. In Londen verloor Royal Bank of Scotland 8,6 procent, in Frankrijk daalde Crédit Agricole met 9,8 procent.

De stemming op de financiële was in mineur door slechte berichten over inflatiedruk en een nieuw record van de olieprijs (147 euro per vat).

Daarnaast kwam er slecht nieuws uit de VS over hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Fdreddie Mac die ernstig in de problemen zitten. De Dow Jones-index dook gisteren twee keer onder de grens van 11.000 punten. Dat was al twee jaar niet voorgekomen. Uiteindelijk wist Wall Street toch op 11.100,54 punten te sluiten, een verlies van 1,14 procent.

In New York daalde de S&P 500 met 1,1 procent tot 1.239,49 punten. Technologiebeurs verloor 1,6 procent en eindigde op 1.810,88 punten. De euro was bij het slot 1,5895 dollar waard, tegen 1,5770 dollar op donderdag.