Vrouw met virus uit Oeganda overleden

Een Nederlandse vrouw die op vakantie in Oeganda besmet is geraakt met het zeer gevaarlijke marburgvirus, is vannacht overleden. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanochtend bekend gemaakt.

De 40-jarige vrouw lag sinds maandag in isolatie in het Leids Universitair Medisch Centrum. Het RIVM meldde gisteren dat de vrouw aan de virusziekte leed. Het was de eerste keer dat een Nederlander met het marburgvirus is geïnfecteerd, en zelfs een van de weinige keren dat dat een Europeaan is overkomen.

Het marburgvirus is verwant aan het ebolavirus en veroorzaakt koorts, inwendige bloedingen en orgaanuitval. Van de mensen die ziek worden, overlijdt 30 tot 90 procent. Er bestaat geen medicijn.

Medici hebben ongeveer honderd mensen opgespoord die door de vrouw besmet kunnen zijn. Deze mensen worden nu streng in de gaten gehouden. Het RIVM noemt de kans op verspreiding „heel klein”. Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM: „Voor zover ik het kan overzien, hebben we iedereen opgespoord die met de patiënte contact heeft gehad. Het kan zijn dat er nog een paar mensen bijkomen.”

De vrouw werd vorige week woensdag ziek en was vanaf dat moment besmettelijk. Ze was in een, door veel toeristen bezochte, grot aangevlogen door een vleermuis, een diersoort die het virus kan overbrengen. Zaterdag is ze opgenomen in een Helmonds ziekenhuis; twee dagen later is ze naar Leiden overgebracht.

Het virus is in 1967 voor het eerst beschreven toen Europese labmedewerkers ziek werden nadat ze met weefsels van apen uit Oeganda hadden gewerkt. Sindsdien hebben in Afrika slechts enkele uitbraken plaatsgevonden.