Vrouw ligt geïsoleerd op ic na besmetting met gevaarlijk virus

Een Nederlandse vrouw is op vakantie in Oeganda besmet geraakt met het zeer gevaarlijke marburgvirus. De 40-jarige vrouw is ernstig ziek en ligt in isolatie op de intensive care van het Leids Universitair Medisch Centrum. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdagmiddag bekend gemaakt. Het is de eerste keer dat een Nederlander met het marburgvirus besmet is geraakt.

Het marburgvirus veroorzaakt inwendige bloedingen en de uitval van organen. Van de mensen die ziek worden, overlijdt 40 tot 90 procent. Er bestaat geen medicijn.

Medici hebben honderd mensen opgespoord die door de vrouw besmet kunnen zijn. Deze mensen worden nu streng in de gaten gehouden. Het RIVM noemt de kans op verspreiding echter „heel klein”.

De vrouw werd vorige week dinsdag ziek en was vanaf dat moment besmettelijk. Vrijdag is ze opgenomen in een Helmonds ziekenhuis; twee dagen later is ze naar Leiden overgebracht. De besmetting kan worden overgebracht via onder meer zweet, bloed, ontlasting of weefsels. De meeste kans op besmetting lopen familieleden, en personeel en patiënten van het ziekenhuis in Helmond; in totaal circa vijftig mensen. Het duurt maximaal drie weken voor iemand die eventueel door de vrouw besmet is, ziek wordt.

De vrouw werd in een grot aangevlogen door een vleermuis, een diersoort die het virus kan dragen.