‘Volkstelling’ Italiaanse Roma begint

In Italië is een begin gemaakt het het afnemen van vingerafdrukken van Roma. Het Europees Parlement reageerde verontwaardigd.

De Italiaanse regering wil doorgaan met het afnemen van vingerafdrukken van de Roma-zigeuners en hun kinderen. Een gisteren door het Europees Parlement aangenomen resolutie om deze „racistische” activiteit te stoppen is door minister Maroni van Binnenlandse Zaken verontwaardigd ter zijde gelegd.

In een persconferentie met buitenlandse journalisten zei hij dat „de volkstelling” bedoeld is om de veiligheid van de Italiaanse burgers te garanderen, als ook de rechten van de Roma-kinderen „die vaak gedwongen zijn om tussen de ratten te leven [...] Wij willen zorgen voor de onzichtbare kinderen die geëxploiteerd worden, en die er door hun ouders op uit worden gestuurd om te stelen en te bedelen. Dat kunnen we alleen door ze te identificeren”. Maroni kwam de critici enigszins tegemoet door te stellen „dat alleen dan vingerafdrukken zullen worden afgenomen als er geen andere identificatiemogelijkheden zijn”.

Met een ruime meerderheid nam het Europees Parlement gisteren een resolutie aan die het afnemen van vingerafdrukken afkeurt en het omschrijft als een „geval van discriminatie op ras en etnische afkomst die verboden is volgens de Europese Conventie voor de rechten van de mens”. Het verzoek van de Europese Volkspartij, waarvan ook Forza Italia van premier Berlusconi deel uitmaakt, om de stemming tot september uit te stellen werd afgewezen.

„De Roma moeten worden geholpen in plaats van gestigmatiseerd”, zei Eurocommissaris Barrot (Justitie) gisteren.

Het afnemen van vingerafdrukken is alleen in Napels op beperkte schaal van start gegaan. Daarbij zijn formulieren gebruikt waarop de Roma hun etnische afkomst en hun religie moesten invullen en waarop hun vingerafdruk werd gezet. In Rome heeft zigeunercommissaris Mosca zich verzet tegen het afnemen van vingerafdrukken. Hij heeft de autoriteit voor de privacy gevraagd te onderzoeken of het wettelijk acceptabel is. Maandag zou men in Rome en Milaan willen beginnen met de volkstelling. In welke vorm, zal dan duidelijk worden.

In de publieke opinie staan de zigeuners bekend als dieven, een beeld dat dag in dag uit wordt bevestigd door de media en de politiek. Tijdens de verkiezingscampagne maakte vooral de anti-immigratiepartij Lega Nord van minister Maroni van immigratie en onveiligheid een hoofdthema.

Luca Cagliava van Sant’Egidio, een katholieke organisatie die zich inzet voor zigeuners, herinnert zich diverse volkstellingen onder zigeuners. „Telkens als er overlast is, beginnen rechtse en linkse bestuurders met het in kaart brengen van het probleem, terwijl het probleem al twintig jaar duidelijk is. Deze mensen hebben sociale hulp, documenten en scholing nodig. Ik hoop dat minister Maroni hen dat deze keer daadwerkelijk wil geven en dat het niet de zoveelste keer wordt dat de zigeuners en de Italiaanse kiezers voor de gek worden gehouden.”

    • Bas Mesters