Televisie Voorkeur

De Hampton Court Flower Show rondom Hampton Court palace ten zuidoosten van Londen duurt tot en met 13 juli. Dagelijks bericht de BBC over deze jaarlijkse bloemenshow. BBC 2, 22.00-23.00u.

actualiteiten

EénVandaag. De wolf rukt langzaam op vanuit Duitsland en Polen naar Nederland en is nu al gesignaleerd rond Bremen en Berlijn. De jonge wolven gaan na een jaar of twee zwerven en leggen dan zonder problemen honderden kilometers af. Volgens kenners hoeven we ons echter geen zorgen te maken. Ned.1, 18.20-18.35u.

Gesprek met de minister-president. Premier Jan Peter Balkenende licht het kabinetsbeleid toe. Ned.2, 18.35-18.45u.

Netwerk. Reportage over de Olympische Spelen in München in 1972. Bert Kops kwalificeert zich als enige Nederlandse worstelaar voor deze Spelen. In het Olympisch dorp raakt hij bevriend met de 19-jarige Israëlische worstelaar Marc Slavin, die echter wordt gedood bij de gijzelingsactie van het Israëlische team door Palestijnse terroristen. ‘The games must go on!’, maar niet voor Bert Kops: „De Spelen waren voor mij meteen voorbij, want dit heeft helemaal niets met sport te maken. Ik ging naar huis en ben met internationaal worstelen gestopt”, aldus de nog steeds aangeslagen Kops. Ned.2, 20.30-20.55u.

praatprogramma

Friday Night with Jonathan Ross. Ross ontvangt in de laatste show van het seizoen de meervoudige Grammy-winnares en funk-diva Chaka Khan en de acteur, komiek, schrijver en producer Steve Carrell (The Office). De muziek wordt geleverd door Primal Scream. BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

Zembla: Ziek door je eigen huis. In de Amersfoortse vinexwijk Vathorst zijn honderden jonge mensen chronisch ziek als gevolg van het energiezuinige ventilatiesysteem in hun woningen. De overheid weet al jaren van een verhoogd risico op ernstige longaandoeningen door deze zogeheten balansventilatie. Toch is het systeem landelijk in ruim 400.000 nieuwbouwwoningen geïnstalleerd. Een reportage over de kwalijke rol van bouwers, woningbouwverenigingen en gemeenten bij dit nieuwe sick building syndroom. Ned.2, 21.15-22.00u.

Bloot, zweet en banen. Ned.3, 21.25-22.05u. Tweede aflevering van een negendelige reeks waarin zes werkloze mannen worden klaargestoomd tot professionele strippers. Presentatie Frank Evenblij. Ned.3, 21.25-22.05.

Fearfighters. Vliegangst is het thema van het tweede deel van een achtdelige serie over mensen met fobieën. Ned.3, 22.00-22.45u.

documentaire

Het uur van de wolf: Stiene, schilderes op Staphorst. Documentaire over de kunstschilderes Stien Eelsingh (1903-1964) en het Overijsselse dorp Staphorst, een streng christelijke boerengemeenschap met een heel eigen cultuur en leefregels. Stien was een begrip. Veel kunstenaars en kunstliefhebbers, ook uit de Randstad, vonden hun weg naar haar Witte Boerderij. De soirees en de tentoonstellingen van Stien Eelsingh voorzagen in een behoefte aan de beleving van kunst. Zij leidde haar eigen bohémienne leven in Staphorst. De inwoners en het boerenleven van Staphorst vormden een bron van inspiratie voor haar werk. Stiene is een documentaire over twee contrasterende culturen die elkaar goed leken te verdragen. Herh. 2006. Ned.2, 23.25-0.30u.

Drama

Twin Peaks. Tweede deel van cultserie uit de jaren negentig. In het fictieve Amerikaanse stadje Twin Peaks wordt het lijk van de 17-jarige Laura Palmer gevonden. Agent Dale Cooper onderzoekt de zaak. De serie is bedacht door David Lynch en Mark Frost . Met o.a. Kyle McLachlan, Sheryl Lee en Lara Flynn Boyle. Canvas, 23.25-01.00u.

De vloer op. Bekende acteurs improviseren op actuele dilemma’s. Met Pierre Bokma, Saskia Temmink, Stefan de Walle, Margôt Ros, Peter Blok, Lies Visschedijk, Leopold Witte, Jacob Derwig, Eva Van der Gucht, Mohammed Azaay, Hadewych Minis, Gijs Naber, Anne Prakke en Loes Wouterson. Ned.2, 22.55-23.25u.

Sport

Tourjournaal. Dagelijks journaal met onder meer een samenvatting van de etappe van die dag, reportages en een nabeschouwing. Ned.3, 20.25-21.15u.

NOS Studio sportzomer. Praatprogramma over de Tour de France met als gasten wielrenner van de Silence-Lottoploeg Maarten Tjallingii en fotograaf Chris Keulen. Ned.1, 23.05-23.55u.

Tour 2008. Praatprogramma met als gasten Edwig Van Hooydonck, voormalig wielrenner met de bijnaam Eddy Bosberg, en de Vlaamse persfotograaf Michiel Hendryckx. Presentatie Karl Vannieuwkerke. Eén, 21.40-22.35u.

Sporza: Atletiek. Samenvatting Golden League wedstrijden in Rome. Canvas, 22.35-23.20u.

Atletiek Golden League Rome. Samenvatting van de Golden League atletiek. Ned.1, 0.13-0.45u.

NOS: Tour de France. Rechtstreeks verslag van de achtste etape van de Ronde van Frankrijk van Figeac naar Toulouse, 172,5 km. Morgen, Ned.1, 14.10-17.51u.