Telefoons FARC jaren afgeluisterd

De bevrijding van Ingrid Betancourt en veertien van haar medegijzelaars, vorige week, was niet alleen te danken aan een ingenieuze misleiding van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Ook blijken Amerikaanse en Colombiaanse inlichtingendiensten de rebellen jarenlang te hebben afgeluisterd.

Volgens een reconstructie die het persbureau Associated Press (AP) maakte op basis van gerechtelijke stukken en gesprekken met Amerikaanse en Colombiaanse functionarissen, hebben de inlichtingendiensten zo een netwerk kunnen oprollen dat de rebellen voorzag van wapens, medicijnen en mobiele telefoons. Daardoor zou de FARC ernstig verzwakt en zijn vermogen om te communiceren afgeknepen zijn.

De afluisteroperatie kwam op gang toen Colombiaanse agenten een gesprek onderschepten dat een zekere Nancy Conde per satelliettelefoon voerde met familie in Miami. De vrouw werkte voor de FARC en was in een bepaalde regio verantwoordelijk voor de levering van allerlei goederen aan de beweging.

Conde, die niet wist dat ze afgeluisterd werd, informeerde bij haar familie in Miami of die de rebellen niet aan een paar satelliettelefoons kon helpen. De familieleden werden daarop door de Amerikaanse politie gearresteerd. In ruil voor strafvermindering beloofden ze Conde in contact te brengen met een bedrijfje waarachter de FBI schuilging.

Meer dan vier jaar leverde dat bedrijf de FARC satelliettelefoons en andere apparatuur die afgeluisterd kon worden. De inlichtingendiensten zouden bij meer dan 5.000 gesprekken van de FARC hebben meegeluisterd.

Ze konden zo volgen hoe Conde bij haar contacten (in ondermeer de VS, Brazilië, Venezuela en Suriname) allerhande zending bestelde: van wapens en voedsel tot condooms, schoonheidsartikelen en medische apparatuur – veelal in ruil voor drugs. Conde had een aantal bedrijfjes in de stad Villavicencio, waar radiocommunicatie van de rebellen uit het oerwoud werd doorgeschakeld naar het internationale telefoonnet. Op 2 februari werd Conde gearresteerd. Ook 39 medewerkers van haar netwerk (onder wie drie artsen) werden aangehouden. (AP)