Senaat VS akkoord met meer afluisteren

washington. De Amerikaanse Senaat heeft gisteren een omstreden wetsvoorstel goedgekeurd dat de overheid meer mogelijkheden biedt om mensen in binnen- en buitenland af te luisteren. De uitslag wordt gezien als een belangrijke overwinning voor president Bush. De rol van een geheime rechtbank die toezicht moet houden op dergelijke operaties wordt beperkt. Onder de wet krijgen de Amerikaanse telefoonmaatschappijen juridische immuniteit voor de medewerking die ze de regering na `11 september` hebben geboden bij een geheim afluisterprogramma. Het bestaan van dat programma werd ruim twee jaar geleden onthuld in de pers, en maakte een fel debat los over de balans tussen bescherming tegen terrorisme en bescherming van privacy. De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama was aanvankelijk een tegenstander van het wetsvoorstel, maar liet vorige maand weten dat hij toch vóór de inmiddels enigszins aangepaste versie zou stemmen.