Selectie Podiumkunsten

North Sea Jazz

Het grootste indoor jazzfestival ter wereld wordt van 11 t/m 13 juli gehouden in de Rotterdamse Ahoy. Met o.a. Alicia Keys, Pat Metheny, Herbie Hancock, Branford Marsalis, Paul Simon, Bootsy Collins, Sergio Mendes, Joe Jackson, Youssou N’Dour, Omara Portuondo, Buddy Guy en nieuwkomers als Gnarls Barkley en Mark Ronson. Pianist Hank Jones viert vandaag op het festival zijn 90ste verjaardag. www.northseajazz.com

Orlando Festival

In de Zuid-Limburgse abdij Rolduc opent 13 juli het twee weken durende Orlando Festival voor kamermuziek, waar amateurs les krijgen van professionals er er ’s avonds concerten zijn. Publiek mag bij de masterclasses zitten. Met o.a. het Matangi Kwartet, Mitsuko Shirai en het Osiris Trio.

Inl.: www.orlandofestival

Orgelfestival

Zaterdag begint in Haarlem het Orgelfestival met een orgeldag. Er zijn de hele dag concerten in de Bavokerk, de Philharmonie, de Nieuwe, de Remonstrantse, de Waalse en de Lutherse kerk, en het Frans Halsmuseum. Het openingsconcert is Brahms’ Ein deutsches Requiemvan met Leo van Doeselaar en het Brabant Koor, 20.15 in de Bavo. organfestival.nl

Werfpop

Op 13 juli staat de 27ste editie van het gratis festival Werfpop in Het Leidse Hout in Leiden. Op het programma o.a. Enge Buren, Sticks & Rico, Claw Boys Claw en Kraak & Smaak. Straattheater van Niew Lef Collectief met Het Peespaleis. Inl: www.werfpop.nl

Sang Love Songs

Op 16 juli om 20 uur verzorgen slagwerker Arnold Marinisen en mezzo Margriet van Reisen een opvallend duoprogramma. Bezongen wordt de liefde, in allerlei gedaantes, in vocaal en instrumentaal werk uit de afgelopen tweehonderd jaar. Catharinakathedraal Lange, Nieuwstraat 38, Utrecht.

Robeco Zomerconcerten

In de serie Robeco Zomerconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw leidt Jaap van Zweden dit weekend tweemaal de Radio Kamer Filharmonie. Zaterdagavond is Liza Ferschtman de soliste in het Vioolconcert van Beethoven, zondagavond soleert Steven Isserlis in het Celloconcert in D, Hob.VIIb: 2 van Joseph Haydn. Aanvang beide concerten: 20u15. Inl over deze en meer zomerconcerten op www.concertgebouw.nl.

De Parade

Reizende theaterfestival De Parade staat twee weken in Utrecht. Ricky ‘Honky Tonk Angel’ Koole, Bob ‘Vlam in de Pijp’ Fosko en Frank ‘I've Been Everywhere’ Lammers maken muziektheater over truckers. De Givola's geven een hilarische voorlichtingsmiddag over veiligheid. Hotel Modern maakt een voorstelling over een reus die wat ruw omspringt met een callgirl. T/m 27 juli Moreelsepark, Utrecht.

Stranddans

Stranddans brengt moderne dans op Noordzeestranden. Dit jaar maakt Dyklan Newcomb Same as it ever was, een stuk voor vijf mannen op muziek van David Dramm. De voorstelling duurt een half uur en is vrij toegankelijk. Tournee t/m 13 juli. Inl 070-3632278 of www.stranddans.nl.

Ciske

In de musical Ciske de Rat keert Danny de Munk terug in de rol die hem beroemd maakte. Als Cis, de oorlogsheld blikt hij terug op zijn gewelddadige jeugd. De nieuwe liedjes van Henny Vrienten zijn even goed mee te zingen als Ik voel me zo verdomd alleen. Regisseur Paul Eenens heeft alle elementen mooi in balans gebracht: sentiment, volkse vrolijkheid, emoties, gulle grappen. Tour t/m 14 dec. Inl 0900-3005000; www.ciskederat.nl