Selectie Film

Kung Fu Panda

De animatiestudio DreamWorks is niet zo vernieuwend en creatief als de grote concurrent Pixar, maar vaklui zijn het wel en Kung Fu Panda doet precies wat de film moet doen: onbezorgd vermaak bieden voor kinderen. Panda Po is niet overdreven slim en sterk, maar een ‘gewoon’ dier, dat het leven helemaal niet zo eenvoudig vindt. Hij droomt van een leven zoals zijn grote helden: vijf flitsende Kung Fu-sterren: een slang, tijgerin, kraanvogel, aap en sprinkhaan (met de stemmen van Angelina Jolie, Lucy Liu, Jacky Chan, David Gross, en Seth Rogen ). Hun leermeester is de oude Shifu (met de stem van Dustin Hoffman). Als er een wedstrijd wordt uitgeschreven om een nieuwe Kung Fu-ster te vinden, valt de keuze op Po, ondanks zijn onhandige afmetingen. In de actiescènes moet hij aan de bak tegen het enge luipaard Tai Lung. De film houdt een goede balans tussen slapstick, spannende actie en rustiger momenten, waarin de nadruk ligt op hoe lastig familie eigenlijk is. Regie: Mark Osborne en John Stevenson.In: 78 bioscopen.

Cary Grant

Het Filmmuseum vertoont 27 films met Cary Grant, waaronder klassiekers als The Awful Truth, His Girl Friday, Bringing Up Baby, Charade, My Favorite Wife, People Will Talk en Notorious. Een keer per week wordt een hoogtepunt vertoond met een inleiding door een Cary Grant-fan. Het museum brengt ook een expositie met affiches en foto’s van Grant. Een deel van het programma is ook in Filmhuis Den Haag te zien. North by Northwest (1959), Grants laatste film voor Hitchcock, wordt door het Filmmuseum opnieuw uitgebracht en is ook in andere steden te zien. Inl. www.filmmuseum.nl, 020-5891400

L'Heure d'été

Met een knipoog naar Tsjechovs De kersentuin filmde Olivier Assayas dit portret van een familie, waarvan de leden allemaal opgroeiden in een statig landhuis. Na de dood van de moeder komen de drie kinderen bijeen om te beslissen over de bestemming van huis en kunst. Ieder heeft zo zijn eigen motieven en sentimenten, maar allemaal moeten ze in het reine komen met hun herinneringen. Regie: Olivier Assayas. Met: Charles Berling, Jérémie Renier, Juliette Binoche, Edith Scob. In 4 bioscopen

Life through a lens

De jongere zuster van Annie Leibovitz maakte een vaardig portret van de glamourfotografe die even beroemd is als de Amerikaans iconen die zij in de afgelopen veertig jaar voor de lens heeft gekregen. Regie: Barbara Leibovitz. In 5 bioscopen.

In memoria di

Een man doet zijn intrede bij een priesteropleiding. Hij zit vol twijfels. De man en de twijfels worden ons voorgesteld in korte statements die opflakkeren uit een diep zwart. In In memoria di me (Ter nagedachtenis van mijzelf) vindt Regisseur Saverio Costanzo opnieuw een cinematografische vorm die recht doet aan de gevoelens van de personages. Met: Christo Jivkov, Filippo Timi. In 7 bioscopen

Il y a longtemps que je t’aime

De film begint met het beeld van een vrouw die rookt in een bar op het vliegveld. De grijze architectuur om haar heen en de keuze van Philippe Claudel om haar van niet al te dichtbij te filmen, beklemtonen haar isolement. Ze wordt opgehaald door haar jongere zus Leá. Juliette is na jaren ontslagen uit de gevangenis waar ze zat voor de moord op haar zoontje. Ze moet in het reine zien te komen met het verleden. Regie: Philippe Claudel. Met: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Frédéric Pierrot. In: 13 bioscopen.