Rusland wil dat Joegoslavië-tribunaal uiterlijk in 2010 stopt

MOSKOU. Rusland wil dat het vijftien jaar oude Joegoslavië-tribunaal in Den Haag in 2010 ophoudt te bestaan. De sponsors en de Verenigde Naties zijn er steeds van uitgegaan dat het tribunaal in 2010 zijn deuren zou sluiten. Maar waarnemers en geldschieters achten het steeds onwaarschijnlijker dat het tribunaal deze `deadline` haalt. Moskou beklemtoonde gisteren in een verklaring dat het tribunaal altijd al partijdig is geweest en dat het beter eerder dan later kan stoppen. Rusland vindt de door westerse mogendheden gesteunde instelling anti-Servisch. Het tribunaal zouden vooral dienen als rechtvaardiging van de anti-Joegoslavische en anti-Servische politiek van westerse mogendheden in de jaren negentig. Gisteren sprak het tribunaal de Macedonische oud-minister van Binnenlandse Zaken Bokovski vrij van oorlogsmisdaden tijdens de korte oorlog tegen het Albanese UÇK in 2001.