PKK laat Duitse gijzelaars niet vrij

De separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de ontvoering opgeëist van drie Duitse bergbeklimmers in Oost-Turkije. De PKK wil dat de Duitse regering haar „Koerdenvijandige politiek” wijzigt.

De toeristen werden afgelopen dinsdagavond ontvoerd vanuit hun tentenkamp op de helling van de berg Ararat in Oost-Turkije. De PKK – in Turkije, de Europese Unie en Amerika officieel aangeduid als terroristische groepering – gaf gisteren een verklaring uit met de volgende tekst: „Zolang de Duitse staat geen verklaring doet uitgaan met daarin de mededeling dat wordt afgezien van de vijandige politiek tegenover het Koerdische volk en de PKK, worden de Duitsers niet vrijgelaten”.

In Duitsland wonen naar schatting een half miljoen Koerden. Tussen fanatieke aanhangers van de PKK en Duitse Turken zijn regelmatig spanningen. De PKK is in Duitsland sinds 1993 verboden. De pro-Koerdische krant Özgür Politika heeft sinds enkele jaren een verschijningsverbod in de Bondsrepubliek.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, liet gisteren naar aanleiding van de Koerdische eis weten dat de regering zich niet laat chanteren. Op zijn departement wordt onder hoge druk gewerkt aan een goede afloop van de gijzeling, mede om acties van PKK-sympathisanten in Duitsland te voorkomen.