Perzische traditional nu dynamisch

cd wereld Kayhan Kalhor & Brooklyn Rider:Silent City ****-

cd wereld

Kayhan Kalhor & Brooklyn Rider: Silent City ****

„Als muziek sterk genoeg is en de luisteraar een open oor heeft, is informatie vooraf nauwelijks nodig”, zei hij in 2002 kort voor een optreden in het Amsterdamse Concertgebouw. De eigen compositie die hij toen speelde bewees die uitspraak.

Kayhan Kalhor (Teheran 1963) is een gigant op de kemenche; een viersnarige vedel (volksviool), die met een pen rust op de grond en verticaal wordt bespeeld. Hij woont sinds ’91 in New York, net als het strijkkwartet Brooklyn Rider dat hem hier ondersteunt met een bassist en een percussionist.

De cd begint met een Perzische traditional die zo dynamisch is gearrangeerd dat je geen ogenblik het gevoel hebt naar oude koek te luisteren. Het lange titelstuk evolueert traag van bijna stilstand tot iets dansbaars. Nummer drie heeft weer een ander karakter doordat Kalhor hierin de setar bespeelt, een tokkelinstrument met verplaatsbare frets, niet te verwarren met de Indiase sitar. Silent City vraagt wel om geduld. Terecht.

    • Frans van Leeuwen