Pastasalade

Ik geef het toe. Ik heb op deze plek weleens laatdunkend geschreven over pastasalade. Het betrof het type pastasalade dat enkele uren in een tupperwaretrommel had liggen zweten op weg naar een picknick. Het type pastasalade waarvan de individuele ingrediënten volkomen overvleugeld worden door de penetrante smaak van pesto uit een potje.

Maar er zijn ook elegante, doordachte, verrukkelijke pastasalades. Serveer deze salade direct, met warm, knapperig brood.

Voor 4 personen:

300 g fusilli (of andere korte pasta)

2 eetlepels extra vergine olijfolie

250 g artisjokken op olie, in kwarten

250 g gegrilde rode paprika’s (uit een pot), in reepjes

100 g half gedroogde tomaatjes op olie

100 zwarte olijven

2 eetlepels kappertjes

klein bosje bieslook, fijngehakt

75 g rucola

1–2 eetlepels balsamicoazijn

een stukje oude pecorino

Kook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Spoel na het koken onmiddellijk af met koud stromend water. Laat de pasta uitlekken, doe hem in een schaal en meng de olijfolie erdoor. Meng er vervolgens alle overige ingrediënten tot en met de rucola door. Maak de salade op smaak met balsamico, (weinig) zout en versgemalen peper. Schaaf er mooie krullen pecorino over.

Stuur jouw lekkerste pastarecept naar nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke vandaag mayonaise.

    • Janneke Vreugdenhil