Onderzoek VN naar moord op Bhutto

De Verenigde Naties gaan waarschijnlijk een onderzoek instellen naar de moord op de Pakistaanse oppositieleidster en oud-premier Benazir Bhutto. Gisteren heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon daarover een principeakkoord bereikt met de Pakistaanse regering.

De VN zullen een commissie oprichten die een onafhankelijk onderzoek moet doen naar de moord, die plaatsvond tijdens een verkiezingsbijeenkomst in december vorig jaar. Het doel is om de daders „voor het gerecht te brengen”, bevestigde een woordvoerder van Ban.

De commissie moet „de opdrachtgevers, de uitvoerders, de organisatoren en de financiers identificeren”, zei de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi gisteren, na een tweegesprek met Ban in het VN-hoofdkwartier in New York. Behalve over de opdracht voor de commissie zijn zij het eens geworden over de financiering, de samenstelling, de toegang die de commissie zal hebben tot informatie, en de mechanismes om de onpartijdigheid en onafhankelijkheid te waarborgen.

Ban heeft wel gezegd dat hij verdere gesprekken met Pakistan en binnen de VN wil voeren over de details voordat hij definitief instemt. „We hebben in principe besloten om door te gaan, maar er moeten nog bijzonderheden worden besproken”, bevestigde Qureshi, die ook met de gezanten van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad heeft gesproken. Volgens Qureshi steunen ook zij een commissie.

Benazir Bhutto kwam op 27 december vorig jaar om bij een zelfmoordaanslag in een park in Rawalpindi, waar zij een verkiezingstoespraak had gegeven. Uit videobeelden bleek later dat er ook op haar is geschoten. Behalve Bhutto vielen er zestien doden. Twee maanden eerder, toen de oud-premier naar Pakistan terugkeerde na acht jaar vrijwillige ballingschap, vielen er 140 doden bij een zelfmoordaanslag op haar leven.

De Pakistaanse regering heeft veel kritiek gekregen van Bhutto’s Pakistaanse Volkspartij (PPP) over het onderzoek na de moord. De politie heeft enkele uren na de moord het terrein schoongemaakt, zonder dat er forensisch onderzoek had plaatsgevonden. Dat leidde tot speculaties over betrokkenheid van president Musharraf of de Pakistaanse geheime dienst. Musharraf heeft later Scotland Yard om assistentie gevraagd, maar zij mochten slechts de oorzaak van Bhutto’s dood onderzoeken.

Pakistan en de CIA verdenken de extremistenleider Baitullah Mehsud, die vanuit de tribale regio Zuid-Waziristan de Beweging van Talibaan in Pakistan leidt, van de moord. Mehsud heeft betrokkenheid ontkend. (AP, Reuters)