‘Ocampo klaagt president van Soedan aan’

Het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag wil de Soedanese president Omar al-Bashir aanklagen wegens oorlogsmisdaden in Darfur. Dit meldt de Washington Post vandaag op basis van bronnen binnen de VN.

De Soedanese ambassadeur bij de Verenigde Naties, Abdalmahmood Mohamed, waarschuwde voor „ernstige repercussies” als ICC-aanklager Moreno-Ocampo overgaat tot het uitvaardigen van een arrestatiebevel tegen Bashir: ‘Ocampo speelt met vuur”. Ocampo zou aanstaande maandag de aanklacht bekendmaken, waarna ICC-rechters gaan overwegen een arrestatiebevel te doen uitgaan. Ocampo zei vorige maand in een rapport aan de VN-Veiligheidsraad dat „het volledige staatsapparaat” van Soedan betrokken was bij de campagnes tegen burgers in de westelijke regio Darfur.

Het Strafhof klaagde vorig jaar al Ahmad Harun aan, Soedans minister voor humanitaire zaken, en Ali Kushayb, een commandant van de aan de regering verbonden Janjaweed-militie. De Soedanese regering heeft geweigerd hen uit te leveren aan het ICC. Bashir zegt „alleen over mijn lijk” te zullen samenwerken met het Strafhof.

De berichten over een mogelijke aanklacht tegen de Soedanese president Al-Bashir leiden tot extra waakzaamheid onder hulpverleners en vredessoldaten in Darfur.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad kwamen gisteren bijeen om te praten over de veiligheid van het VN-personeel in Darfur. Militaire plannenmakers van de VN zouden zijn begonnen met het overbrengen van vredessoldaten naar veiliger locaties en ook is er voedsel uitgedeeld voor het geval de Soedanese autoriteiten de voedselpijplijn afknijpen.

De vrees groeit dat de Soedanese regering nieuwe spaken in het wiel gaat steken van de beoogde VN-vredesmacht van 26.000 man voor Darfur, waarvan er slechts 9.000 zijn gestationeerd. Eerder deze week kwamen bij een aanval op de VN-vredesmacht zeven soldaten om. „Er kan nu van alles gebeuren”, haalt de Washington Post een VN-functionaris aan, die zegt dat er aanwijzingen zijn dat de aanval deze week door de regering werd georganiseerd. „Er is niet veel voor nodig om de VN-missie ineen te doen storten”.

Bashir is een verguisd leider, maar er worden wel zaken met hem gedaan. Soedan onderhoudt bijvoorbeeld sterke banden met China, dat het merendeel van Soedans olie afneemt.