NRCBOEKEN.NL

Deze rubriek, een verzameling van boekennieuws en -rubrieken werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com.

Jhumpa Lahiri Foto Evan Agostini/Getty Images NEW YORK - MARCH 6: Writer Jhumpa Lahiri attends the Fox Searchlight premiere of The Namesake at Chelsea West Theaters March 6, 2007 in New York City. (Photo by Evan Agostini/Getty Images) *** Local Caption *** Jhumpa Lahiri Getty Images/AFP

Mogelijk documenten van Kafka in Tel Aviv

Er zijn nieuwe onthullingen op komst over Franz Kafka (1883-1924), van wie vorige week donderdag op diverse plaatsen ter wereld de 125ste geboortedag werd herdacht. De Israëlische krant Haaretz meldt dat een klein appartement in Tel Aviv wellicht onbekende documenten over Kafka’s leven herbergt. Het zou gaan om materiaal dat Kafka destijds aan zijn vriend Max Brod heeft nagelaten. Brod publiceerde Kafka’s werk na zijn dood tegen diens wil. Na Brods dood in 1968 in Tel Aviv, belandden de documenten bij zijn secretaresse Esther Hoffe. Maar Hoffe ontzegde Kafka-onderzoekers telkens de toegang tot het materiaal. Een gedeelte ervan verkocht Hoffe op een veiling met aanzienlijke opbrengst, ander materiaal smokkelde ze uit Israël en dat werd in veiligheid gebracht in een Zwitserse kluis. Hoffe overleed onlangs en liet alles na aan haar twee dochters.

Onderzoekers hebben goede hoop dat ze ditmaal toegang zullen krijgen tot deze documenten, die ongetwijfeld een nieuw licht kunnen werpen op de levensloop van de auteur van Het proces en Het slot. (DL)

Jhumpa Lahiri ontvangt verhalenprijs

De jury van de Frank O’ Connor Award, ’s wereld best gehonoreerde literaire prijs voor een korte verhalenbundel, slaat dit jaar de shortlist over en koos unaniem voor Unaccustomed Earth van de Amerikaans-Indiase schrijfster Jhumpa Lahiri. De juryleden vonden dat Lahiri’s verhalenbundel zo hoog boven de concurrentie uittorende, dat ze het boek uit de longlist plukten en de schrijfster meteen de prijs ter waarde van 35.000 euro toekenden, zo schrijft The Guardian. Lahiri’s verzameling van acht korte verhalen over de ervaringen van Bengalese migranten liet zelfs boeken van Roddy Doyle en Booker Prize-winnares Anne Enright achter zich.

Unaccostumed Earth is al geruime tijd een verkoopsensatie. Het dit voorjaar gepubliceerde boek prijkte meteen op nummer één van de New York Times’ fictie-bestsellerlijsten. De krant sprak van een ‘comet landing’, omdat het zo zelden voorkomt dat een fictieschrijfster zo’n grote commerciële impact heeft. ‘Omdat we er al in zo’n vroeg stadium van overtuigd waren dat Lahiri zou winnen, zou het nogal ongepast zijn geweest om een shortlist te maken en de vijf schrijvers onnodige stress en spanning te bezorgen. [...] Geen enkele andere titel was een serieuze mededinger’, aldus de jury. Lahiri ontvangt de prijs in Cork op 21 september a.s. tijdens het Frank O’Connor International Short Story festival. (DL)

Schrijvers als voorlezers en koopmannen

De Nederlandse auteur David de Poel (1973) heeft een nieuw concept bedacht om zijn tot op heden anonieme schrijverschap te gelde te maken. Hij presenteert zichzelf als schrijver aan bed. Voor het slapengaan komt hij voorlezen bij mensen thuis voor 55 euro per half uur. In Boekblad zegt hij dat hij op het idee kwam toen hij hoorde van een groepje muzikanten dat een paar nummers komt spelen in de huiskamer: ,,Als kind vond ik het fijn om voorgelezen te worden. Maar volwassenen vinden het ook fijn.’’

De Poels collega Henk van Straten heeft een andere methode bedacht om bij te verdienen. Hij verkoopt op eBay een rol in zijn nieuwste roman, te verschijnen bij uitgeverij Lebowski. Vanaf 50 euro kan men een bod doen. Van Straten benadrukt dat hij geen contact met zijn personages-in-spe wil: „We hebben géén band opgebouwd en we gaan ook níet af en toe nog even lekker msn’en of bij elkaar op de koffie.” (DL, AF)

TIJDSCHRIFTMaarten!

Maarten? Ja Maarten! De bonkige historicus die zo nors uit de hoek kan komen en die alles wat in de wereld geschreven of gezegd wordt onzin, flauwekul dan wel danig overschat vindt. Onder zijn eenmalige hoofdredactie is een glossy tot stand gekomen, genaamd Maarten!, een zomereditie van het Historisch Nieuwsblad,

Maarten van Rossems reputatie maakt voldoende nieuwsgierig en zijn warse blik op de cover doet hopen op een creatieve persiflage op smetteloze bladen waarin volkshelden als Linda en Gordon aanbeden worden. Maar niets daarvan. Het is een gewoon Historisch Nieuwsblad-nummer. Met bekwame stukken over het populisme (door Rob Hartmans), over Pim Fortuyn (Bas Kromhout) en over Pieter Cort van der Linden (Paul Moeyes) en met vaste rubrieken en boekbesprekingen. Van Rossem zelf leverde bijdragen over zijn geliefde Amerika en over de jaren vijftig. Dat alles gelardeerd met uitspraken en weetjes van en over de eigenzinnige hoofdredacteur. Nergens vuurwerk en eigenlijk ook nergens om te lachen. Dat komt omdat Van Rossems kenmerkende performance ontbreekt. Stem, motoriek, mimiek, pas als de lezer zich dat er allemaal bij voorstelt komt Maarten! tot leven. (RvG.)

Maarten!, zomer 2008, € 6,50.

WEEKWEBSITEhttp://romenu.skynetblogs.be

Bloggers zat, maar bij velen komt er na enkele voortvarende aanvangsmaanden al snel de klad in en verschijnt er weinig nieuws meer op de eigen webstek. Deze site is echter al 2,5 jaar in de lucht en biedt elke week korte biografieën, foto’s, maar vooral veel eigen werk van schrijvers en dichters. De blogger, te weten Frans Roumen, schrijft over zowel Nederlands- als anderstalige kunstenaars en belicht klassieke schrijvers als Thomas Mann en Balzac maar ook jonge dichters als Thomas Möhlmann en Bernard Wesseling. (SK)

M.m.v Arjen Fortuin, Roelof van Gelder, Sebastiaan Kort en Dirk Leyman

De berichten zijn in uitgebreide vorm via nrcboeken.nl te lezen

    • Sebastiaan Kort
    • Arjen Fortuin
    • Dirk Leyman
    • Roelof van Gelder