New Yorks vastgoed veilige belegging

Is Abu Dhabi het nieuwe Mitsubishi? De aankoop voor 800 miljoen dollar (506 miljoen euro) van 90 procent van het Chrysler-gebouw in New York door een van de staatsfondsen van het emiraat doet denken aan de desastreuze investering door Mitsubishi in het Rockefeller Center van 1989. Maar de vergelijking is misschien niet helemaal eerlijk.

Eerst maar eens een korte geschiedenisles. Mitsubishi betaalde 1,4 miljard dollar, destijds een enorm bedrag, voor 80 procent van het wereldberoemde Rockefeller Center. Korte tijd later namen de kantoorhuren een diepe duikvlucht, als gevolg van de slappe tijden in de financiële sector. Het Rockefeller Center had moeite zijn huurders te behouden. Tegen het midden van de jaren negentig moest het faillissement aanvragen.

Dit klinkt allemaal zeer bekend – een buitenlandse koper, een bekend stuk vastgoed, een conjunctuuromslag, zwakke huurders en dan...

Maar Abu Dhabi neemt minder risico dan Mitsubishi. Om te beginnen heeft het emiraat niet precies op het hoogtepunt van de conjunctuurcyclus toegeslagen. De investering waardeert het Chrysler-gebouw op zo’n 1.000 dollar per vierkante voet, terwijl er nog maar zeer onlangs 1.400 dollar per vierkante voet werd neergeteld voor het GM-gebouw.

Bovendien zijn de vastgoedprijzen in Manhattan zeer veerkrachtig – voor geduldige bezitters. Neem het GM-gebouw. In 1998 kocht een consortium dat voor ongeveer 800 miljoen dollar. De jongste prijs was 2,8 miljard dollar. In de tussenliggende periode is een van de eigenaren in ernstige financiële problemen gekomen en de andere ging failliet. Beide beleggers zouden jaarlijks een rendement met dubbele cijfers hebben geboekt als ze de crediteuren buiten de deur hadden kunnen houden.

Mitsubishi kwam ook zonder geld te zitten. Het concern had zwaar geïnvesteerd in Japans vastgoed, dat nog erger in waarde is gedaald dan dat in New York. Dus toen de schuldeisers op de stoep stonden, moest Mitsubishi kiezen welk bezit het moest verkopen.

Abu Dhabi kan het zich permitteren geduldig te zijn. Er moet een ramp gebeuren in het Golfgebied voordat de kas van het emiraat leeg raakt. Voor Abu Dhabi zou New Yorks vastgoed zelfs wel eens een veilige gok kunnen zijn.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Lauren Silva