Miljardenovername in chemiesector VS

Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical neemt met hulp van superbelegger Warren Buffett en het staatsfonds van Koeweit concurrent Rohm & Haas over. Dow Chemical, dat de overname gisteren aankondigde, betaalt ruim 15,3 miljard dollar (9,5 miljard euro) voor de fabrikant van specialistische chemicaliën, een premie van 74 procent bovenop de slotkoers van woensdag. Dow Chemical neemt daarnaast circa 3,5 miljard dollar aan schulden over van het bedrijf. De familie Haas, nazaten van een van de oprichters van het 101 jaar oude bedrijf, bezit nu nog 33 procent van Rohm & Haas (15.000 werknemers, 8,9 miljard dollar omzet).

Voor de financiering van de overname geeft Dow Chemical voor 1 miljard dollar nieuwe aandelen uit aan het staatsfonds van Koeweit en voor 3 miljard aan Warren Buffetts beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway. Buffett wordt daarmee de grootste aandeelhouder van Dow.

Met de overname breidt Dow Chemical (46.000 werknemers, 54 miljard dollar omzet) uit in chemicaliën die winstgevender en minder conjunctuurgevoelig zijn dan het eigen productenpalet. Rohm & Haas maakt vooral specialistische producten voor nichemarkten, zoals bestanddelen van verf, en coatings voor platte beeldschermen, terwijl Dow (ook) groot is in bulkchemicaliën met grote volumes en sterk fluctuerende winstmarges, zoals koelvloeistoffen, oplosmiddelen en bestanddelen van schoonmaakmiddelen, cosmetica en medicijnen.

Dow Chemical aasde al jaren op Rohm & Haas, maar het bedrijf was tot nu toe niet te koop. Analisten gaan ervan uit dat het Duitse BASF ook in de race was, wat de overnameprijs zou hebben opgedreven. Na de overname verwacht Dow Chemical circa 800 miljoen dollar per jaar aan synergievoordelen te kunnen behalen. Na de overname verwacht Dow op een groter deel van de omzet ook winst te boeken. (Bloomberg, AP)