‘Mijn boek schokte het Zwitserse zelfbeeld’

‘Mijn boek schokte het Zwitserse zelfbeeld’ In een interview met NRC Boeken legt Charles Lewinksy uit hoe zijn bestseller Het lot van de familie Meijer de Zwitsers schokte: „Mijn boek was ook daar succesvol, maar het heeft het Zwitserse zelfbeeld wel geschokt. Zwitserland stoelt, net als Nederland, op democratische begrippen als vrijheid, gelijkheid en broederschap. Iedereen is heel trots op onze tolerante traditie: als je de wet niet overtreedt, word je geaccepteerd. Maar dat is in werkelijkheid niet zo, want onder die basisstructuur van wetgeving gaan eeuwenoude denkbeelden schuil: ‘Daar heb je een vuile buitenlander’, of ‘joden zijn heel intelligent, maar niet te vertrouwen als je zaken met ze doet.’ We zien onszelf als beschaafde mensen en liegen onszelf voor dat we die denkbeelden niet hebben, want we kunnen toch niet echte democraten zijn en tegelijkertijd een hekel hebben aan buitenlanders? Maar mensen haten nu eenmaal iedereen die anders is. Als iemand je, al is het maar door zijn aanwezigheid, confronteert met het feit dat hij anders is, haat je hem, en wil je hem kapot maken. Want het is zíjn schuld dat jij door hem verstoord raakt. Zwitserland is hierin geen haar beter dan andere landen. Vreemdelingenhaat is van alle landen en van alle tijden. Maar natuurlijk moet je dat niet accepteren en moet je blijven hopen dat er verandering mogelijk is.” Lees het volledige interview met Charles Lewinksy via nrcboeken.nl

In een interview met NRC Boeken legt Charles Lewinksy uit hoe zijn bestseller Het lot van de familie Meijer de Zwitsers schokte: „Mijn boek was ook daar succesvol, maar het heeft het Zwitserse zelfbeeld wel geschokt. Zwitserland stoelt, net als Nederland, op democratische begrippen als vrijheid, gelijkheid en broederschap. Iedereen is heel trots op onze tolerante traditie: als je de wet niet overtreedt, word je geaccepteerd. Maar dat is in werkelijkheid niet zo, want onder die basisstructuur van wetgeving gaan eeuwenoude denkbeelden schuil: ‘Daar heb je een vuile buitenlander’, of ‘joden zijn heel intelligent, maar niet te vertrouwen als je zaken met ze doet.’ We zien onszelf als beschaafde mensen en liegen onszelf voor dat we die denkbeelden niet hebben, want we kunnen toch niet echte democraten zijn en tegelijkertijd een hekel hebben aan buitenlanders? Maar mensen haten nu eenmaal iedereen die anders is. Als iemand je, al is het maar door zijn aanwezigheid, confronteert met het feit dat hij anders is, haat je hem, en wil je hem kapot maken. Want het is zíjn schuld dat jij door hem verstoord raakt. Zwitserland is hierin geen haar beter dan andere landen.

Vreemdelingenhaat is van alle landen en van alle tijden. Maar natuurlijk moet je dat niet accepteren en moet je blijven hopen dat er verandering mogelijk is.”

Lees het volledige interview met Charles Lewinksy via nrcboeken.nl