Klink kort apotheker onterecht

De voorzieningenrechter van het college van beroep voor het bedrijfsleven eist van de overheid dat ze de korting op de vergoeding voor apothekers opschort. De overheid meent dat apothekers bij de inkoop van medicijnen zoveel kortingen krijgen van leveranciers, dat ze voldoende inkomen hebben als ze een lagere vergoeding ontvangen. De rechtbank is het daarmee oneens.

Dat zegt de voorzieningenrechter in een uitspraak die vanochtend is gepubliceerd. Het gaat om een korting van 6,8 procent op de vergoeding die apothekers van de overheid krijgen voor hun dienstverlening per recept. Nu is dat ongeveer 6,10 euro per recept, zonder korting zou dat rond 6,55 euro zijn.

De organisatie van apothekers, KNMP, is „zeer opgelucht” over het vonnis, aldus voorzitter Marga van Weelden. „Voorlopig hebben de apothekers weer wat financiële lucht. De uitspraak betekent dat een gemiddelde apotheek op jaarbasis 90.000 euro meer inkomsten krijgt, schat ze.

De afgelopen maanden bestreden apothekers het zogenoemde preferentiebeleid van overheid en zorgverzekeraars, onder meer met acties en sluiting van apotheken. Sinds zorgverzekeraars voor veel verkochte medicijnen de voordeligste mogen kiezen, viel een groot deel van de inkoopkortingen weg voor apothekers. Desondanks weigerde minister Klink (Volksgezondheid, CDA) de vergoeding aan apothekers te verhogen.

Het ministerie van VWS was niet bereikbaar voor commentaar.

    • Frits Baltesen