Jesse Jackson kritiseert Obama en excuseert zich

De zwarte Amerikaanse burgerrechtenactivist en predikant Jesse Jackson heeft gisteren zijn excuses aangeboden voor de „lompe en pijnlijke opmerkingen” die hij afgelopen zondag maakte tegenover tv-zender CNN over Barack Obama. Jackson zei toen dat de Democratische presidentskandidaat soms neerbuigend praat tegen zwarten, door toespraken te houden in kerken die neerkomen op schoollessen. Op een moment dat hij dacht dat de microfoon uitstond, fluisterde Jackson tegen een andere geïnterviewde: „Weet je, Barack doet nogal neerbuigend tegen zwarten. Ik heb zin om zijn ballen eraf te snijden.”

Gisteren zei Jackson zich te excuseren voor de mogelijke schade die de campagne van Obama door zijn opmerkingen zou kunnen oplopen. „Hij is de laatste etappe van een lange race aan het rennen. Hij rent die race. Ik ben deel van die race.” De zoon van Jackson, Jesse jr. zit in het campagneteam van Obama en zei woedend te zijn over de opmerkingen van zijn vader.

Binnen de Duitse regering zijn ondertussen spanningen ontstaan over het voornemen van Obama een rede te houden bij de Brandenburger Tor in Berlijn. Volgens Duitse media heeft Obama de historische locatie uitgekozen om op 24 juli een rede over buitenlands beleid te houden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft volgens haar woordvoerder met „een zekere bevreemding” kennisgenomen van het plan. „Geen enkele Duitse toppoliticus zou op het idee komen – omdat dit niet gepast is – om de National Mall [in Washington, red.] of het Rode Plein [in Moskou] te gebruiken voor campagnebijeenkomsten.”

Merkel is over de kwestie in botsing gekomen met haar minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier. Hij zou een Obama-rede bij de oude Berlijnse stadspoort juist verwelkomen als een uiting van de „levendige Duits-Amerikaanse vriendschap”.