Iran voegt aan foto een extra raket toe

Boven de foto van de werkelijke situatie, waarop één raket nog op de lanceerinrichting ligt (foto). Onder de gemanipuleerde foto, die de lanceerinrichting maskeert. De rookwolk op de grond is gekopieerd van de rechterraket. De raket zelf is een kopie van de raket links. Foto’s AFP Iran heeft raket gephotoshopt Teheran. De pr-afdeling van het Iraanse leger heeft een foto van de lancering van testraketten gemanipuleerd. Gisteren werden niet vier raketten tegelijk afgeschoten, maar drie, ontdekte het Franse persbureau AFP na bestudering van foto’s. Ondertussen hadden veel media de foto met vier raketten afgedrukt. Volgens AFP is de tweede raket van rechts er digitaal in gemonteerd. Het persbureau stelt dat die raket, met uitlaatwolken, een combinatie is van een andere raketlancering en de raket links op de foto. Het Amerikaanse persbureau AP zegt echter dat de tweede raket van rechts een combinatie is van de raket rechts op de foto en de tweede raket van links. Volgens de Israëlische raketexpert Uzi Rubin heeft Iran eergisteren ook niet getest met een nieuwe versie van de Shahab-3 raket. De Amerikaanse geheime dienst maakte gisteravond bekend dat Iran eerder die dag opnieuw een testraket heeft gelanceerd. Foto AFP A combo of pictures created on July 10, 2008, shows (L) a handout image released by Iranian daily Jamejam online edition on July 10, 2008, showing three missiles rising into the air while a fourth remains in the launcher on the ground during a test-firing in an undisclosed location in the Iranian desert on July 9, 2008, and (R) the same image released by the news website and public relations arm of the Iranian Revolutionary Guards, Sepah News, on July 9, 2008, apparently digitally altered to replace the grounded missile and launcher with a fourth successfully launched missile rising into the air and a smoke cloud on the ground. AFP PHOTO/HO/JAMEJAM ONLINE/SEPAH NEWS ==RESTRICTED TO EDITORIAL USE== fotomontage photoshop AFP

De Revolutionaire Garde in Iran heeft gesjoemeld met een foto van een rakettest. Op de foto, die gisteren werd verspreid via het Franse persbureau AFP, is de lancering te zien van vier raketten die deel uitmaken van een proef eerder deze week, waarbij in totaal negen raketten voor de middellange en lange afstand zijn getest. Later bleek dat er slechts drie raketten de lucht in gingen. Een vierde raket is in werkelijkheid op de lanceerinrichting blijven liggen.

„Het lijkt erop dat in Iran aan de foto is gesleuteld om te verhullen dat één van raketten niet werkte”, aldus Mark Fitzpatrick van het IISS, het International Institute for Strategic Studies in Londen, in een reactie tegen het AFP.

Het testen van de raketten moest volgens de Iraanse staatstelevisie „aan de vijanden die Iran de afgelopen weken met harde taal hebben gedreigd” (lees: Israël) bewijzen dat het land in staat is hard terug te slaan. Iran testte onder andere een nieuwe versie van de Shahab-3, een langeafstandsraket die 2.000 kilometer ver zou reiken en Israël zou kunnen treffen.

Iran heeft nog niet gereageerd op de misleiding. Volgens Mohammad Mohammadi, woordvoerder van Iran bij de Verenigde Naties, is er geen reden om aan te nemen dat de foto gemanipuleerd was. Hij gaf echter geen verklaring voor het bestaan van de twee versies. „Het belangrijkste is”, aldus Mohammadi, „de boodschap van deze tests” en die luidt dat Iran zichzelf kan verdedigen.

In Israël worden intussen vraagtekens gezet bij de werkelijke capaciteit van de Shahab-3. Volgens defensiedeskundige Uzi Rubin heeft Iran geen nieuwe versie van de Shahab getest. „Voor zover ik het kon zien, was dit een oude versie van de Shahab-3 en in tegenstelling tot de claims heeft die geen bereik van 2.000 kilometer, maar slechts van 1.300 kilometer”, zei Rubin in de krant Ha’aretz.

Fitzpatrick van het IISS vermoedt dat de trucage het werk is van een overijverige functionaris. „Ze moesten de wereld overtuigen van hun sterkte, daarbij ging er iets mis dat hebben ze geprobeerd te verdoezelen.”