Iran voegt aan foto een extra raket toe

De Revolutionaire Garde in Iran heeft gesjoemeld met een foto van een rakettest. Op de foto, die gisteren werd verspreid via het Franse persbureau AFP, is de lancering te zien van vier raketten die deel uitmaken van een proef eerder deze week, waarbij in totaal negen raketten voor de middellange en lange afstand zijn getest. Later bleek dat er slechts drie raketten de lucht in gingen. Een vierde raket is in werkelijkheid op de lanceerinrichting blijven liggen.

„Het lijkt erop dat in Iran aan de foto is gesleuteld om te verhullen dat één van raketten niet werkte”, aldus Mark Fitzpatrick van het IISS, het International Institute for Strategic Studies in Londen, in een reactie tegen het AFP.

Het testen van de raketten moest volgens de Iraanse staatstelevisie „aan de vijanden die Iran de afgelopen weken met harde taal hebben gedreigd” (lees: Israël) bewijzen dat het land in staat is hard terug te slaan. Iran testte onder andere een nieuwe versie van de Shahab-3, een langeafstandsraket die 2.000 kilometer ver zou reiken en Israël zou kunnen treffen.

Iran heeft nog niet gereageerd op de misleiding. Volgens Mohammad Mohammadi, woordvoerder van Iran bij de Verenigde Naties, is er geen reden om aan te nemen dat de foto gemanipuleerd was. Hij gaf echter geen verklaring voor het bestaan van de twee versies. „Het belangrijkste is”, aldus Mohammadi, „de boodschap van deze tests” en die luidt dat Iran zichzelf kan verdedigen.

In Israël worden intussen vraagtekens gezet bij de werkelijke capaciteit van de Shahab-3. Volgens defensiedeskundige Uzi Rubin heeft Iran geen nieuwe versie van de Shahab getest. „Voor zover ik het kon zien, was dit een oude versie van de Shahab-3 en in tegenstelling tot de claims heeft die geen bereik van 2.000 kilometer, maar slechts van 1.300 kilometer”, zei Rubin in de krant Ha’aretz.

Fitzpatrick van het IISS vermoedt dat de trucage het werk is van een overijverige functionaris. „Ze moesten de wereld overtuigen van hun sterkte, daarbij ging er iets mis dat hebben ze geprobeerd te verdoezelen.”